Eötvös Loránd nyomában

Írta:  T.L. 2019.04.01.

Rendhagyó fizikaóra a Csontváry iskolában.


Eötvös Loránd nyomában Pestszentlőrincen címmel a Tomory Lajos Múzeum programjaként a fizika tanárok munkaközösségével közösen rendkívüli fizika órákat tartanak a kerületi általános iskolákban, az egyikre a polgármester is ellátogatott, sőt beült az iskolapadba egy órára…
Március 21-én a Csontváry-diákok között találhattuk Ughy Attilát, aki végignézte a kísérleteket, amelyeket nagyon élvezett, hiszen az egyik kedvenc tantárgya volt, amelyben egykor jeleskedett. Erről így beszélt köszöntő beszédében a becsengetés után:

fizika1

fizika2

fizika3


-Mikor annyi idős voltam, mint ti, a Kassai utcai iskolába jártam, ahol volt egy remek tanárom, aki annyira megszerettette velem a fizikát, hogy országos fizika versenyen kilencedik lettem. Azóta is jó szívvel emlékszem a kísérletekre, az órákra, a szertárra. Bár a későbbiekben, kevés közöm lett a fizikához, a szeretetem iránta nem múlt el. Remélem, ti is szeretitek ezt a szép tantárgyat. Eötvös Lorándnak, az egyik legnagyobb fizikusunknak, innen néhány kilométerre található a nyári lakja, ahol szívesen töltötte szabadidejét, látogassatok el oda.
Ezután Ruthner Attila fizika tanár és két múzeumpedagógus segítségével kísérletezhettek a diákok. A Tomory Lajos Múzeum vezetője, Heilauf Zsuzsanna is részt vett a rendezvényen, tőle megtudtuk, hogy az Eötvös Loránd születése századik évfordulójának helyi megünneplését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
-A programunk rendkívül sikeres – mondta -, tizenegy kerületi iskola nyolcszáz 7-8. osztályos tanulója vesz részt a rendhagyó fizika órákon márciusban és áprilisban, májusban pedig Eötvös Loránd nyomában címmel akadályversenyt rendezünk a kerületben. A rendezvények célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg a világhírű fizikus életével és munkásságával.
Ez a „rendhagyó” óra mindenképp sikeres volt, hiszen mindenki épségben elhagyhatta a tantermet a kísérletek után…