Isten a legjobb bíró

Írta:  Temesi László 2019.04.08.

Különleges előadás-sorozat indult április 2-án a Kondor Béla Közösségi Házban 5 beszélgetés 1 bíróval címmel, a téma: a polgári és a bibliai igazságszolgáltatás.

Különleges előadás-sorozat indult április 2-án a Kondor Béla Közösségi Házban 5 beszélgetés 1 bíróval címmel, a téma: a polgári és a bibliai igazságszolgáltatás. Öt héten át, kedd délutánonként hallhatunk érdekes égi és földi történeteket.

VAA 6236 copy

Hogy hol az igazság és kinél? – nehéz eldönteni, de egy biztos a bírónál, aki lehet persze itt a földön élő, de lehet odafönt, az égben élő is. A vallásoktatás szerint a legfőbb bíránk az Isten! Nos, keddenként, öt héten át délutánonként dr. Makkos Norbert bíró avat be bennünket a polgári és a bibliai igazságszolgáltatás útvesztőibe, kérdéseibe, ellentmondásaiba. Az első, az április 2-i előadás ezt a címet kapta: Van-e korrupciómentes igazságszolgáltatás?, alcíme pedig a Mi befolyásolja az emberi ítéleteket és mi befolyásolja Istent?

Először azt szögezte le az előadó, hogy korrupció „ilyen bűncselekmény nincs”. S a következőt is mondta:

- Ami nálunk teljesen normálisnak számít, hogy az orvosoknak hálapénzt adunk, az Nyugaton büntetendő. Mindenütt más-más a megítélés. A bíróságok nálunk függetlenek, a legkevésbé befolyásolhatók. Többszintű a bírósági rendszer, első fokon nem érdemes lefizetni senkit, másodfokon pedig már kettőt kellene, ami nehéz.

-Egy biztos, a mennyei bírót nem lehet korrumpálni! – tette hozzá, majd feltette a kérdést: - Isten mennyivel jobb bíró, mint én? Miben jobb? A „kollégának” könnyebb dolga van, mint nekem, hiszen ő mindent lát, mindenütt ott van, mindent tud rólam. Én nem ismerem a vádlottat, az ügyét is csupán részleteiben. A földi bíró csak a rendelkezésre álló bizonyíték alapján ítélkezhet, és nem igazságos, hanem jogszerű ítélet hozhat. Isten a legjobb bíró, mindent tud, nem lehet becsapni és senki sem tudja befolyásolni!

Dr. Makkos Norbert végezetül házi feladat írására kérte a megjelenteket, amit a következő, az április 9-i „órára” kell behozni, a téma: Mi az igazság? Mit gondolunk az igazságról? Ennek az előadásnak a címe: Hogyan deríthetem ki az igazságot?, alcíme: Mennyire relatív az „én igazságom”?

Érdemes beharangozni a sorozat többi előadását is, április 16-án: Mit tehetek, ha kezességet vállaltam? (A bibliai kezes), 23-án: Honnan tudhatom, hogy folyik-e velem szemben büntetőeljárás? (lehetséges, hogy bepereltek és nem is tudok róla?), 30-án: Mit tehetek a kegyelmi eljárás alatt? (Mi a különbség a Köztársasági Elnök által adható és az isteni kegyelem között?)

Ne hagyjuk ki egyiket sem, az előadások ingyenesek.