Versek és képek szárnyán utazni és utaztatni

Írta:  Gönczöl András 2019.04.09.

Nágel Kornél grafikusművész és Turek Miklós színművész Vers-kép című közös estje a PIK-ben.

És akkor megszólalt Turek Miklós hangja a PIK Galériában április 3-án… No, nem a színpadról, ahonnan vártuk, hanem egy rejtettebb sarokból indult Nágel Kornél grafikusművész és Turek Miklós színművész Vers-kép című közös estje, amelyet a Magyar Költészet Napjának tiszteletére rendeztek.

IMG 9638

A rendhagyó koreográfia izgalmasabbá varázsolta a művészek hódolatát Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós, Faludy György, Weöres Sándor és Pilinszky János munkássága előtt.
Lazán, ám érzelmekkel töltve tárta elénk Nágel Kornél a művészi életútját. Meg-megállt a versrészlettel kombinált grafikai alkotásai előtt, majd Turek Miklós kellemes orgánumának segítségével összedolgozta a két művet.
Erős túlzás volna megszokottnak mondani a színpadi megjelenéseket, mert hol az egyik, hol a másik művészember a színpad valamelyik szegletében ülve „adott elő”.
A grafikusnak a hallgatósággal megosztott, az alkotó feladatairól szóló gondolataiból álljon itt egy rövid idézet: „Az illusztrációk számomra elsősorban a versek mélyebb és másfajta megélését jelentik, és azokra az alkotókra, akiknek az irodalmi művei megérintenek, a megismerésüktől kezdve példaként tekintek. Azt az élményt, amit ők nyújtottak, csak úgy tudom elmondani, hogy egy kicsit más szemszögből bemutatom, a műveik képben kifejezve milyen hatással voltak és vannak rám. A versek és képek szárnyán utazni és utaztatni, gondolni és gondolkodtatni, kiszakadni és kiszakítani. Ez a mi célunk, feladatunk.”
A kiállítás április 19-ig várja a látogatóit.