Barokk a reptéren

Írta:  K.Gy. 2019.04.16.

Stravinsky, Debussy és Vivaldi műveit játszotta Baráti Kristóf a Kodály Filharmonikusok Debrecen együttessel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján.

Ma már egyáltalán nem számít szokatlan dolognak, hogy az úgynevezett komolyzenészek is kimozdulnak a hagyományos koncerttermek falai közül: keresik a jó akusztikával rendelkező izgalmas, esetleg különleges múltra visszatekintő helyeket.

VAA 4

VAA 3

VAA 5


A XVIII. kerület háború utáni története szorosan összekapcsolódik a magyar polgári repülés históriájával, a ferihegyi 1-es terminál pedig nem csupán azoknak kedves, akik itt élnek, hanem mindenkinek, aki valaha rokonszenvezett a repüléssel. A terminál épülete sok átalakításon esett át az építése óta, és – mint kiderült – olyan akusztikai adottságokkal rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik koncertek megrendezésére. Az elmúlt években több ilyen eseményt is rendeztek már itt.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 12-én is különleges hangversenynek adott helyet az épület. Baráti Kristóf hegedűművész lépett fel a Kodály Filharmonikusok Debrecen együttessel, és a műsorválasztásuk éppen olyan merész volt, mint a helyszín kijelölése: Stravinsky és Debussy darabjai mellett az olasz barokk nagymesterének, Vivaldinak a műveit adták elő.