Balesetmegelőzési nap óvodásoknak

Írta:  T.L. 2019.05.02.

Balesetmegelőzési nap óvodásoknak.

Óvodásokkal és rendőrökkel népesült be a Lőrinci Nagykönyvtár április 26-án, amikor kerületi rendészeti napot tartottak a kisgyerekek számára. A fő téma a biztonságos közlekedés volt, amit nem elég korán elsajátítani, hiszen a baleset megelőzésének „tudása” életeket menthet.

rend1

rend2

 

Csoportokban érkeztek a gyerekek a könyvtárba, az egyikkel együtt utaztam a villamoson két megállót a Thököly utcáig és volt idő azon elgondolkodni, hogy bizony, nincsenek könnyű helyzetben az óvó nénik, amikor útra kelnek a kicsikkel, mert mindenre figyelniük kell – lámpára, autóra, villamosra -, de különösen az élénkebb, mozgékonyabb óvodásokra, akik sokszor a szívbajt hozzák rájuk. Leszállás után a rövid séta alatt érdeklődésemre meg is tudom az Eszterlánc Óvoda óvónőjétől, hogy minden csoportban akad valaki, aki figyelmen kívül hagyja átkelésnél a piros lámpát és rohanna át az úttesten.

Nincs veszély érzetük

-Tegnap is, azt a fiúcskát – mutatott rá -, alig lehetett visszatartani a járdán, amiről lelépett, de szerencsére, nem jött autó… Egyszerűen nincs veszély érzetük ilyen pici korukban! A legnagyobb baj, hogy a szülők mindenhová autóval viszik őket, de még a legrövidebb távokra is, ezért nem ismerik, nem tanulják meg az alapvető közlekedési szabályokat, és figyelmen kívül hagyják a lámpákat. Annyira autóhoz vannak kötve, hogy most az utazáskor, már az első megálló után türelmetlenül kérdezték, mikor szállunk le?...

Keviczky Csilla rendőr hadnagy volt a motorja a rendészeti napnak, amit sikeresnek tartott, hiszen 120-an vettek rajta részt, de jóval többen jelentkeztek.

-Annyi meghívásunk van, hogy nem győzünk eleget tenni ezeknek – mondta. – Eddig iskolásoknak rendeztünk ilyen napot, most először óvodásoknak, de jó volt nézni, milyen lelkesen vettek részt a foglalkozáson a gyerekek, akik remélem, sokat tanultak a biztonságos közlekedésről…

 

A rendészeti nap szervezői az elméleti ismeretek megszerzésére helyezték a fő hangsúlyt, ezért odabent könyvek között voltak csoportonként a foglalkozások. Az egyik helyiségben filmvetítés volt, a Stop! Közlekedj okosan! című filmen, a főhős, Nudli történetén keresztül láthatták a kicsik, például azt, hogyan és mikor kell a zebrán átmenni. Egy kedves figurával, játékosan bemutatva, könnyebb elsajátítani a biztonságos közlekedés alapjait, mint tiltásokkal – ezt vallják a szakemberek. A másik helyiségben polgárőrök beszéltek munkájukról, a harmadikban a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat két munkatársa, Kónya József és Szondi Dániel a környezettudatosságról és a kisállatok tartásáról tartott előadást.

Környezettudatosság, természetvédelem

-A külterületeken, erdőben, mezőben is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani a környezet védelméért. Gondoljatok csak a tűzgyújtásra, a szemetelésre vagy az állatokkal való bánásmódra – mondták.

A Magyar Vöröskereszt 18. kerületi szekció munkatársai pedig színezőket hoztak magukkal, amelynek a kifestése közben szintén a környezettudatosság és a felelős állattartás állt a központban.

A gyerekek láthatóan élvezték ezeket a foglalkozásokat és egymás szavába vágva bizonygatták tudásukat. Bár csak kint az életben, úton, mezőben, erdőben is helyesen alkalmaznák az itt tanultakat. A legnagyobb érdeklődést azonban a kiállított tárgyak, hatástalanított fegyverek, gumibotok, bilincsek jelentették a számukra, amiket kézbe is vehettek. A Hagyományőrző Rendőrszázad egyik tagja pedig beöltözött egy száz évvel ezelőtt használatos egyenruhába, ami szintén felkeltette az érdeklődésüket.