Ha akkor megsértődik…

Írta:  G.A. 2019.05.02.

Százhuszonegy középiskolás diák 356 alkotása érkezett be a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében meghirdetett országos fotóművészeti pályázatra.

Százhuszonegy középiskolás diák 356 alkotása érkezett be a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében meghirdetett országos fotóművészeti pályázatra. A díjátadó és a kiállítás helyszíne a Kondor Béla Közösségi Ház volt április 27-én, amely méltó házigazdaként ezúttal is szakszerű és otthonos feltételeket biztosított a rendezvénynek.

VAA 7869 copy

VAA 7907 copy

– Az egyik szemem sír, a másik meg nevet – kezdte a köszöntőjét Varga Ferenc, az intézmény igazgatója, egyben a zsűri elnöke. – Sír, mert a zsűrizésnek lesznek „vesztesei” is, annak ellenére, hogy minden alkotás a maga nemében egyedinek számít. Nevet, mert a beküldött alkotások mennyisége, minősége jól reprezentálja a fiatal korosztály igényét a művészi önkifejezésre, a középiskolás korosztály útkereső, sokszínű világképét.
Mielőtt az igazgató átadta a mikrofont Hajzlinszki Annamária szervezőnek, a rendezvény moderátorának, megköszönte Eifert János fotóművész társelnöki munkáját a zsűriben.
– Létezik egy újnak mondott szellemi áramlat, amelynek lényege az éber tudatosság, a jelen megragadása – mondta a díjátadó és kiállítás-megnyitó köszöntőjében Galgóczy Zoltán alpolgármester. – A kiállított alkotásokat végignézve ez a vélemény alakult ki bennem. Meg-megállva jólesően rácsodálkoztam az alkotásokra, s hiszem, hogy ez másokkal is megesett.
A díjátadást megelőzően Eifert János fotóművész véleményét kérdeztük a pályázatra beérkező fotókról, aki elmesélt egy vele megtörtént régi esetet is. Ez utóbbinak akár bátorító hatása is lehet:
– Saját ifjúságomra emlékeztet ez a bátor, izgalmas gondolkodásmód, amely az alkotásokból kisejlik. Nem mindenkiből lesz hivatásos fotós, ám mindenkiben ott lapul a tehetség. Valamikor a hatvanas években létezett a Budapesti Fotóklub, ahova én is tartoztam. Egy fotómat bemutattam egy akkori szaktekintélynek, megkérdezvén, mi lehet ennek a műnek a sorsa. Rám nézett, már a nézése is rosszat sejtetett, és lazán négy részre tépve a szemeteskosárba hajította a képet. Hát ez, válaszolt a kérdésemre. Egy ilyen eset után akár zálogházba is tehettem volna a fényképezőgépemet, és új hobbi után nézhettem volna, ám tanulva a nyers kritikából, újult erővel folytattam a fotózást. Sokszor visszagondolok erre az esetre, ugyanis ha akkor első felindulásomban megsértődőm, ki tudja, mi lett volna belőlem az életben.
A műsorban fellépett Makó Rita fuvola-, Draskóczy Zoltán gitárművész és a Botafogo Táncegyüttes két táncosa.
A rendezvény fővédnöke Ughy Attila polgármester, védnöke Galgóczy Zoltán alpolgármester volt.