Művészeti szomszédolás a Kondorban

Írta:  B.Z. 2019.05.13.

Egyfajta művészeti szomszédolás keretében a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesülete Ritmus című kiállítása nyílt meg május 9-én a Kondor Béla Közösségi Házban.


Varga Ferenc mint vendéglátó mutatta be elsősorban a Kőbányáról érkezett vendégeknek a képzőművészről, Kondor Béláról elnevezett közösségi házat. Az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelent művészeket és a közönséget.
Galgóczy Zoltán örömmel fogadta a köbányai alkotóművészek bemutatkozását a kerületben. Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere kiváló kezdeményezésnek nevezte az alkalmat, amikor a két kerület művészei találkozhatnak, megismerhetik egymás alkotásait, művészeti stílusát. Egyben röviden bemutatta a XVIII. kerület kulturális életét, amelynek fontos része a több mint száz aktív taggal rendelkező képzőművészet.

ritmus1

ritmus2

ritmus3

ritmus4


– Büszkék vagyunk kerületünk gazdag, pezsgő, színes kulturális életére, és arra, hogy három közösségi házunk egyikében, a Havanna lakótelep szívében található, Kondor Béláról elnevezett intézményben köszönthetjük kőbányai vendégeinket, ahol hetente, kéthetente egy-egy újabb tárlatot tekinthetnek meg az ide látogatók – tette hozzá Galgóczy Zoltán.
Weeber Tibor köszöntőjében a kőbányai művészek szabad akaratából és összefogásával immár 21 éve alakult Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesületét mutatta be. Kőbánya alpolgármestere megismertette a jelenlévőkkel a városrész kulturális életét, valamint abban a képzőművészek lehetőségeit és szerepét. Egyúttal köszönetet mondott a kezdeményező vendéglátóknak a meghívásért.
Oszvald György alkotásaikon keresztül mutatta be a Kondorban látható kőbányai képzőművészek tárlatát. A kiállítást megnyitó újságíró részletesen szólt a kiállítás tematikáját meghatározó ritmus jelenlétéről a művekben, illetve a képek, szobrok tér- és kisplasztikák nézőre gyakorolt hatásainak lehetőségeiről.
A tematikát meghatározó ritmus a zenei közreműködő Gyárfás István jazz gitáros előadásában is hangsúlyos szerepet kapott, érdekes hangulatot teremtve az eseményen. A Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesülete Ritmus című kiállítása május 22-ig, naponta 9-19 óráig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban.