Akadályverseny Eötvös nyomában

Írta:  T.L. 2019.05.15.

A Tomory Lajos Múzeum május 8-án akadályversenyt rendezett Eötvös Loránd nyomában címmel a kerületi 7-8. osztályos diákok számára a Kossuth téren és a Piros iskolában.

 

Az Eötvös emlékév alkalmából kiírt programra 150 diák jelentkezett, négyfős csoportokban mérték össze tudásukat. A program ideje alatt kiállítottak egy Eötvös-Pekár ingát a Múzeumsarokban.

Ez évben ünnepeljük Pestszentlőrinc legismertebb tudósa, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóját. Az elmúlt hónapokban 42 interaktív tanórán, összesen 900 kerületi diáknak tartottak olyan foglalkozást, amin szó került Eötvös munkásságáról, és több kísérletet is végrehajtottak.

VAA 9272 copy

VAA 9286 copy

A záró eseményen, a Kossuth téren és környékén megrendezett akadályversenyen különféle, Eötvös életéhez, illetve a tudós tevékenységéhez köthető feladatok várták a csapatokat, ezek megoldásához elsősorban kreativitásra, önállóságra és egy kis fizikai állóképességre volt szükség. A diákok láthatóan élvezték a feladatok megoldását. A szellemi tesztek egyikénél például, levelet kellett írni a tanulóknak Eötvös nevében egy megadott témára, a másiknál az Eötvös-Pekár-féle ingát kellett eladásra ajánlani frappáns reklámszövegek írásával.

Természetesen, ilyen sok gyerek, csak forgószínpadszerűen tudott versenyezni, egyik állomásról a másikra, igen fegyelmezetten mentek át – méghozzá időre! A Kossuth-térhez közeli Piros Iskolában és a Lakatos lakótelep terein különféle akadályokat kellett legyőzniük, szintén időre. Az igen mozgalmas félnapos programot az Eötvös Loránd Általános Iskolában zárták, itt Rutthner Attila fizika tanár kísérleteket mutatott be, majd eredményt hirdettek. (A zsűri tagjai közt volt újságíró, geofizikus és csillagász.) Az akadályverseny győztese a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata lett, 2. helyezést a Bókay, 3. helyezést a Vajk-sziget Általános Iskola csapata ért el.