A kihagyhatatlan fesztivál

Írta:  G.A. 2019.05.16.

Vannak, akik nyárköszöntőnek, vannak, akik az együttlét ünnepének, vannak, akik egyszerűen sztárparádénak nevezik a Vasvári Pál Toborzó Fesztivált.

Vannak, akik nyárköszöntőnek, vannak, akik az együttlét ünnepének, vannak, akik egyszerűen sztárparádénak nevezik a Vasvári Pál Toborzó Fesztivált. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervezésében, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának támogatásával június 1-jén tartandó esemény idén is készen áll mindhárom elvárás teljesítésére.

VAA 3233 copy

VAA 7737 copy

VAA 7759 copy

A műsorszámok összeállításakor kiemelt szerepet kaptak a kerületi előadók, amelyek közül egynéhány már országos ismertséggel is büszkélkedhet. Az egész napos program során a katonaélet, a gyermeki lét, a magyar kultúra és gasztronómia és – végül, de nem utolsósorban – a nosztalgikus slágerek világába is elkalauzolnak a fellépők.

Mindenki talál kedvére valót

Az időjárás-felelős remélhetőleg ezúttal is remek idővel tiszteleg a hagyományos toborzófesztivál előtt.

A szervezésből jócskán kivette a részét Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke, aki részletes programismertetéssel szolgált.
– Délelőtt 10-kor nemcsak a műsorfolyam, de az első alkalommal megrendezett Vasvári Pál Kerékpáros Emléktúra is elstartol. Együtt ünnepelhetjük a Dohnányi Ernő Zeneiskola ötvenéves fennállását az iskola fúvós zenekarával. Egyesületünkben különleges tisztelet övezi a katonai hivatást, így nem lesz meglepő egy katonazenekar térzenéje és a díszelgő alakulat katonai alaki bemutatója sem.

A szokástól eltérően ezúttal nem a hivatalos megnyitó, illetve köszöntő után adják át a Vasvári-díjat. Bauer Ferenc tájékoztatása szerint ekkor csak bejelentik, hogy kiket díjaznak idén, illetve hogy hol és mikor adják át az elismeréseket.
– Tóth Kálmán társelnökkel közösen minden, a díjátadással kapcsolatos információt megosztunk majd a hallgatósággal.

Kerületi tehetségek a színpadon

Évek óta a műsor egyik színfoltja a kerületi művészeti iskolák bemutatója, a már említett Dohnányi mellett természetesen a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskoláé is.
– A Tébláb néptáncosai 12.30-kor lépnek színpadra – tájékoztatott Bauer Ferenc. – Más hazai és nemzetközi sikereik mellett a toborzófesztivál stabil szereplői ők is, bravúros előadásuk sikere előre borítékolható. A Városgazda Utánpótlás Akadémia különféle szakosztályai ezernél is több taggal büszkélkedhetnek. Azt nem ígérhetem, hogy mind az ezren eljönnek, ám a most fellépő csapatok a bemutatójukkal nemcsak új híveket képesek toborozni, hanem nyilván szórakoztatásból is jelesre vizsgáznak. A Rákóczi-emlékév alkalmából a kuruc nóták kedvelőinek Szóka Júlia énekművész, Fehér László tárogató- és Hegedűs Valér zongoraművész nyújt át egy csokornyit.

A Sportkastély környékét idén is belengi majd a főzőversenyre készített finomságok illata, és 14 órakor – izgalmaktól sem mentesen – a szakemberek alkotta zsűri hirdet eredményt.

A gyermekek kedvére való műsorral és egész napos programokkal is készülnek a szervezők. Ennél a pontnál már sorolta is a társelnök, hogy mire számítsanak az apróságok:
– Szinte mindenre képesek rácsodálkozni. Gondoljunk csak a délceg huszárokra, a kuruc táborra, a katasztrófavédelmi bemutatóra. Lesz banyatanya és fa körhinta, a színpadon pedig Kanta Judit és zenekara ad gyermekkoncertet.

Zene, zene és még több zene

Ki ne ismerné a Hotel Menthol dallamait, amelyekből a Jampi Angyalok rock and roll tánccsoport közreműködésével élvezhetünk majd részleteket? Lehet már melegíteni a Desperado-koncertre, és DJ Lotters Retro Disco Show-ja sem engedi majd meg a pihenést.

A Vasvári Pál Toborzófesztivál eseményeire korona is jár. A koronát Szikora Róbert és az R-GO koncertje helyezi fel 20 órai kezdéssel.