Mezítlábas ösvényen át – az egészségért

Írta:  T.L. 2019.05.20.

 

Van egy hely az egyik kerületi intézményben, ahol kötelező mezítláb járni. Ez az Alacskai Úti Idősek Otthona, ahol május 15-én mezítlábas Tündérkertet avattak.

Mindent megteszünk az egészségünkért, ha kell, orvoshoz járunk, gyógyszert szedünk vagy gyógyteát iszunk, tornászunk, kirándulunk, sétálunk. Május közepétől egy mezítlábas sétaösvényen gyalogolhatunk – igaz, elsősorban az Alacskai Úti Idősek Otthonának lakói, merthogy a belső udvarán avatták fel, de fogadnak nem intézményi lakót is…

A fővárosi önkormányzat által üzemeltetett otthonban ünnepélyes keretek között adták át az ösvényt, többek között, Laki Ibolya, a Főpolgármesteri Hivatal szociálpolitikai osztályvezető jelenlétében. Az átadó ünnepségen megjelent kerületünk polgármestere, Ughy Attila is, aki beszédében elmondta, hogy a pestszentlőrinci-pestszentimrei önkormányzat szívesen adott fél millió forintot a megvalósításhoz, mert a mezítlábas ösvény segíti az itt élők életkörülményeinek javítását, az egészség megőrzését.

VAA 0750 copy

VAA 0780 copy

VAA 0805 copy

VAA 0817 copy

-Nemcsak az időseknek, de a fiataloknak is hasznos ezen a különleges ösvényen sétálni – mondta. Ezzel arra utalt, hogy nem csupán az utógondozásban, hanem a prevencióban is kiemelt szerepe van a természetes talpmasszázsnak.

Mi is valójában a mezítlábas ösvény vagy sétapark? Honnan ered? Erről Tepericsné Jámbor Klára tartott rövid ismertetőt. Ebből megtudtuk, hogy az egészséges életmódra fogékony és kirándulni kedvelő németek ötlete volt az, hogy különböző természetes anyagból (például homok, kavics, kő, fa) építsenek sétaparkot, amelyen mezítláb lehet közlekedni, ajánlott naponta akár többször is. Az évek alatt egyre népszerűbb lett parkjuk, számos országban épült, így Magyarországon is.

-A mezítláb-járás ebben a természetes közegben nemcsak kellemes, de hasznos is az egészségre, mert komoly biomechanikai-változásokat indít el a szervezetben – tette hozzá.

Az összberuházás értéke eléri a két millió forintot, ehhez jelentős összegben járult hozzá önkormányzatunkon kívül az Essity, hígieniai termékeket forgalmazó cég s, amelynek divízió vezetője, Molnár László lapunknak elmondta, ilyen ügyekben mindig szívesen segítenek, mert az egészséget, az egészség megőrzést tartják a legfontosabbnak. A támogatói összegre egyébként pályázni lehetett, s ez a Tündérkert-projekct a másfélszáz pályázat közül bekerült az 1-3-ba.

Az átadó ünnepségre – amelyet kulturális műsor zárt - megjelentek a fővárosi idősek otthonainak vezetői is, akiknek nagyon tetszett a mezítlábas ösvény, s tervezik, hogy „náluk” is megépüljön, mert ez hozzájárul az időskorúak minőségi ellátásának javításához.