Mit teszek másokért?

Írta:  2014.11.24.
A megítélésem attól függ, hogy mit teszek másokért - fogalmazta meg Ughy Attila polgármesteri ars poeticáját az újonnan választott képviselő-testület alakuló ülésén.
„A megítélésem attól függ, hogy mit teszek másokért” – fogalmazta meg Ughy Attila polgármesteri ars poeticáját az újonnan választott képviselő-testület alakuló ülésén. A kerület vezetője arra kérte a munkatársait, hogy e gondolatok szellemében végezzék ők is a munkájukat a következő öt évben.
Ünnepélyes keretek között tette le esküjét november 24-én Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának megválasztott képviselő-testülete. A Kossuth téren tartott ökumenikus áldáskérést követően Ughy Attila a testület tagjaival a Rózsa Művelődési Házba vonult át, ahol a polgármesteri esküvel kezdődött, és a képviselők esküjével folytatódott az új testület első ülése. A helyi választási bizottság elnöke sikeresnek minősítette a választásokat, amelyeket – így fogalmazott – a választók fegyelmezettségének köszönhetően semmilyen említésre méltó esemény nem zavart meg.

– Újra itt, egymás között, egymással, a kerületért – kezdte ünnepi köszöntőjét Ughy Attila. – A négy évvel ezelőtt meghirdetett változás, felzárkózás, gyarapodás évei után most, 2014-ben a folytatás évét kezdhetjük meg. Az idei választásokat a Fidesz–KDNP pártszövetség magabiztosan, kérdések és kételyek nélkül nyerte meg. A kerület választói ezúttal is azokra bízták a vezetést, akik az elmúlt években a jó gazda szorgalmával, a kerület iránti alázattal végezték a dolgukat. Az első szó tehát most a köszöneté.

A polgármester beszédében emlékeztetett: négy évvel ezelőtt sokan intették, ne ígérjen olyat, amit nem tud megtartani. De az ígéretek megvalósultak: a csatornázás, a kerületi adósságok rendezése, az intézmények korszerűsítése, Pestszentimre városközpontjának megújítása, a közterületek korszerűsítése és sok mást terv.

Öt év − öt üzenet

Ughy Attila a következő önkormányzati ciklus öt évére öt programpontot fogalmazott meg.
– Az első: ami jó, arra vigyázunk, ami nem jó, azt kijavítjuk – kezdte az üzenetek ismertetését. – A második: a közösségépítésnél kevés fontosabb dolgunk van. A harmadik: folytatjuk a megkezdett projekteket, és újakat indítunk el. A negyedik: a kerület üzem- és működőképes, és tovább emeljük a közszolgáltatások színvonalát. Az ötödik: a lakosság részére megnyitott pályázati lehetőségek kiszélesítése és minél több, a lakókörzeteket érintő fejlesztés felgyorsítása. A kerületben továbbra sem hagyunk magára senkit. Sem fiatalt, sem idősebbet, sem gondokkal küszködő családot. Mi egy csapatban, egy mezben, egy célért dolgozunk.
Beszédében Ughy Attila polgármester külön kiemelte itt százezer ember együttes érdekeiről van szó, nem pedig különböző ismérvek alapján, mesterséges szétszedett közösségről: „A mi szótárunkban nincs „velünk” és nincs „ellenünk” – aki nem érzi annak a súlyát, hogy egyetlen és oszthatatlan közösségről beszélünk, az gondolja át a felelős politizálásról alkotott véleményét.”

A polgármester végül megfogalmazta saját ars poeticáját:

− Jómagam Mindenható előtti megítélése attól függ, hogy mit teszek másokért. Kérem önöket, hogy ezt az utolsó félmondatot jegyezzék meg, és ezt tartsák magukra nézve is érvényesnek – szólt a képviselőkhöz.

Korábbi polgármesterek

Az összefogás, a múltra is alapozó közösségépítés szellemében a Rózsában rendezett ünnepi ceremónia második felében a kerület két korábbi polgármestere, Molich Endre és Mester László köszöntötte a megválasztott képviselőket, és kifejezték bizalmukat azzal kapcsolatban, hogy a munka ebben a ciklusban is a kerületi közösség érdekében folyik majd.
A konszenzuskeresés jegyében szakmai felkészültségük alapján olyanok is bizottsági helyeket kaptak, akik a kerület életében fontos szerepet játszottak a korábbi években, és közismerten nem a jobboldali többség elkötelezettjei, mint Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikó vagy Ternyák András.

Polgármester, alpolgármesterek

A testület ülése a polgármesteri hivatalban folytatódott. A grémium előbb megszavazta saját szervezeti és működési szabályzatát, majd hosszabb egyeztető vitában megválasztották a bizottságok tagjait és elnökeit.

A városvezetés

Ughy Attila – polgármester
Lévai István Zoltán – általános polgármester-helyettes; feladatkörök: városüzemeltetés, városgazdálkodás, vagyongazdálkodás, tulajdonosi jogok, közbiztonság, szabadidő és sport, Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat, peres ügyek
Dömötör István – alpolgármester; feladatkörök: szociális és lakásügyek, egészségügy, környezetvédelem
Galgóczy Zoltán – alpolgármester; feladatkörök: felnőtt- és oktatási intézményen kívüli oktatás, kultúra, közművelődés, óvodai nevelés
Szarvas Attila Sándor – társadalmi megbízatású alpolgármester; civil kapcsolatok, egyházi ügyek, a házgyári technológiával épült lakások környezetében felmerülő problémák kezelése, testvérvárosi kapcsolatok, nemzetiségi ügyek
 

Az ülés az alpolgármesterek jelölésével és megválasztásával zárult. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy a három alpolgármester mellett egy negyedik, társadalmi megbízatású alpolgármester is dolgozik meghatározott feladatkörrel. A képviselők némi vita után szavazták meg az alpolgármesterekre vonatkozó előterjesztést.

Az ülésen esküt tettek a bizottságok külsős tagjai is, s ezzel hivatalosan lezárult a képviselőknek és a kerület vezetőinek a beiktatása.