Székelyföldi legendák nyomában

Írta:  Fülep Erzsébet 2019.06.04.

Ismét sikeresen pályázott az Eötvös Loránd Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra.

Ismét sikeresen pályázott az Eötvös Loránd Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Az intézmény 7. évfolyamos diákjai Erdélyben jártak májusban.

IMG 0152

IMG 0210

IMG 0276

IMG 0283

IMG 0319


A projekt célja az, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak révén az anyaország diákjai megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait.
A folyamatos pályázat keretében minden tanévben az éppen 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra.
Az Eötvös Loránd Általános Iskola immár hatodik alkalommal vett részt a Határtalanul! programban, s utazásuk mottója „Székelyföldi legendák nyomában” volt.
– Erdélynek olyan természetföldrajzi, irodalmi, történelmi nevezetességeit kerestük fel, amelyek ezer szállal kötődnek mondavilágunkhoz, jeles történelmi személyiségekhez, írókhoz, költőkhöz, tudósokhoz – magyarázta Kuba Gábor, az Eötvös iskola igazgatója. – A legendák helyszínét nemcsak felkerestük, hanem esti programjaink alkalmával dramatizálva elő is adták a gyerekek, illetve az egyes helyszíneken versek elszavalásával emlékeztünk meg nagyjainkról.
A diákok megcsodálták a nagyváradi Szent László-templomot, Kőrösfőn, kerületünk egyik testvérvárosában a négy fiatornyos református templomot, majd koszorút helyeztek el a Vasvári Pál emlékművénél és Fehéregyházán a Petőfi-emlékművénél. Kolozsváron megnézték Mátyás király szülőházát, ezt követően Tusnádfürdőre, kerületünk másik testvérvárosába utaztak, ahol a szállásuk is volt. Ellátogattak Madéfalvára, Marosfőre, a Békás-szoroshoz, a Gyilkos-tóhoz, a Mohos-tőzegláphoz, a Szent Anna-tóhoz, jártak Csíkszeredán, és Csíksomlyón is.
A gazdag programban többek között Brassó óvárosának megtekintése, a homoródi borvízkóstolás, Kézdivásárhely, Korond, a parajdi sóbánya látnivalói, és a prázsmári erődtemplom felkeresése is szerepelt.
Az Eötvös iskola diákjai koszorút helyeztek még el az 1764-es székelyellenes vérengzés madéfalvi emlékművénél, Nyergestetőn, a Székely hősök emlékművénél, Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál, Szejkefürdőn, Orbán Balázs síremlékénél.