Konferencia Vasvári életéről

Írta:  K.Gy. 2019.06.25.

Hármas rendezésben szervez konferenciát a szabadságharc hősének életéről a Vasvári Egyesület.

Hármas rendezésben, a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, valamint a XVIII. kerületi önkormányzattal közösen szervez konferenciát a szabadságharc hősének életéről a Vasvári Egyesület.

VAA 2

Sok érdekes esemény kezdeményezője volt már a Vasvári Pál Polgári Egyesület. A civil szervezet fő feladatának tekinti az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban kiemelkedő Vasvári kultuszának ápolását, és most a hős halálának 170. évfordulója jó alkalomnak tűnt arra, hogy konferenciát rendezzenek az életútjáról.
– Az öt előadásból álló tudományos tanácskozás célja az, hogy Vasvári Pál életét a gyermek- és ifjúkortól egészen a hősi halálig bemutassa – mondta Bauer Ferenc, az egyesület társelnöke, a konferencia egyik szervezője. – Egy rendkívül érdekes személyiségről és színes életútról van szó, amelyet a széles közönség kevésbé ismer.
A konferenciát július 3-án 10 órától tartják a Hadtörténeti Múzeumban az intézmény, a Vasvári egyesület és a XVIII. kerületi önkormányzat szervezésében. A fővédnök Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, rajta kívül Ughy Attila polgármester köszönti a résztvevőket.
– A konferencián adjuk át az egyesületünk által alapított Vasvári-díjat, melyet ebben az évben dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint megosztva Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alaptalanul terrorizmussal vádolt és öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtott székelyföldi aktivistái nyertek el. Az ő nevükben dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke veszi át a díjat, majd adja át nekik Ughy Attila polgármester úrral együtt a börtönükben – tájékoztatott Bauer Ferenc.