Gyümölcsnap és fejlesztések a Zenevárban

Írta:  B. Z. 2019.07.18.

Noha az intézménynek saját öko veteményeskertje is van, a szokásosnál is többfajta gyümölcsöt kóstolhattak meg július 16-án a Zenevár óvoda lakói, amikor egyszerre nyolc fajta gyümölcsből válogathattak és még repetázni is lehetett.


Azok a gyerekek, akik még nem mentek el a szüleikkel valahova nyaralni, ezen a napon a szokásos étkezéseken túl is különleges csemegékben részesültek. Többnyire mindannyian végigkóstolták – nem is egyszer – a banánból, narancsból, szőlőből, sárgabarackból, almából, körtéből, dinnyéből és őszibarackból álló kínálatot.
Pályázaton nyerték
Máskor is kapnak az óvodai étkezésük során valamilyen gyümölcsöt, de ennyi fajtát egyszerre nem. Az egész nap az egészséges étkezésről, a szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos gyümölcsfogyasztásról szólt. Délelőtt például szívecskét készítettek hűtőmágneshez, ami ugyancsak a program része volt. Az egészséges étkezéshez persze hozzászokhattak már az itteni gyerekek, hiszen az óvoda saját zöldségkertje és gyümölcsfái ezt lehetővé teszik.
A VEKOP-pályázaton nyert forrásokból Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata 3 éves programhoz társult. A Fáy utca és környéke integrált szociális rehabilitációja elnevezésű projektben az önkormányzat két óvodája vesz részt. Az egyik a Lakatos lakótelepen található Szivárvány óvoda, míg a másik a Zenevár óvoda. Ugyanennek a programnak a keretében szintén júliusban a Szivárvány óvodában is rendeztek már hasonló gyümölcsös napot.

20190716 101532 1 copy
Nélkülözhetetlen
Galgóczy Zoltán szerint fontos, hogy a gyerekek figyelmét minél fiatalabb korban felhívják a gyümölcsfogyasztás fontosságára. Az alpolgármester elmondta, hogy ezek a gyümölcsök tele vannak vitaminnal, ráadásul ebben az időszakban van a szezonjuk.
– Az sem mindegy, hogy ezek egy része hazai friss gyümölcs, amelyek megvásárlásával az őstermelőket is támogatjuk, de a legfontosabb a gyerekekben annak tudatosítása, hogy a mindennapi gyümölcsfogyasztás az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen. Ha pedig ezt a célt elérjük, akkor érdemes ilyen rendezvényeket tartani – tette hozzá Galgóczy Zoltán alpolgármester.

20190716 102601 1 copy
Új játszóeszközök
Az óvoda kertjében most is kisebb felújítások nyomai láthatók. A Zenevár óvodában nagyobb beruházások 2015-ben voltak, amikor a komplett energetikai felújítás keretében homlokzatszigetelés és nyílászárók cseréje is megtörtént. Ugyanerre az önkormányzati ciklusra jutott a most év elején kialakított tornaszoba átadása is, amelyet új világítással és a gyerekek ízületeit kímélő modern padlózattal láttak el. Szintén ebben az időszakban készült el az ovifoci pálya, amelyet sokat használnak a gyerekek.
A kerületben található valamennyi óvodára kiterjedő játszóeszköz-telepítési program kezdeti nyomai látszanak az óvoda kertjében, hiszen itt kezdődtek el a húsz főóvodára kiterjedő kivitelezési munkák.
Vecsei Brigitta a korábbi fejlesztések közül nagyon fontosnak tartja, hogy a hátsó gazdasági részt lezárták teljes egészében, hogy a gyermekek által használt udvar balesetmentes lehessen. A jelenlegi munkálatokról az óvodavezető elmondta, hogy várhatóan szeptemberben lesz az átadása az új játszóeszközöknek. Új hinta és mászóka épül, valamint egy trampolin nevű süllyesztett ugráló, amelyek minden bizonnyal elnyerik majd a gyerekek tetszését.