A Művészeti Tárló művei ismét a Kondorban

Írta:  B. Z. 2019.07.19.

Hangulatos és bensőséges kiállításmegnyitó volt július 15-én a Kondor Béla Közösségi házban, ahol a Művészeti Tárló Egyesület tagjai mutatták be alkotásaikat.


Az egyesület tagjai minden évben elhozzák a Kondorba a korábbi időszakban készült legfrissebb termésüket, amit idén is megtettek, s egy jól megtervezett, gondosan szerkesztett kiállítás keretében tártak a XVIII. kerületi közönség elé. Az esemény hangulatát emelte Havjár Blanka hegedűjátéka, aki Johann Sebastian Bach művének két tételét játszotta.

Megnyitó beszédében Varga Ferenc képzőművész részletesen elemezte a kiállításon bemutatott alkotásokat, illetve a szerzőik látásmódját. A közösségi ház igazgatója elmondta, hogy az intézmény feladatai közé tartozik a művészeti egyesületek összejöveteleinek támogatása. Ezek közül is kiemelt fontosságot tulajdonítanak az amatőr és a professzionális képzőművészek kiállításainak, hiszen Dél-Pesten a Kondor a legnagyobb ilyen kiállítóhely, amely igen nagy felülettel várja a kiállítani szándékozó művészeket.

VAA 4576 copy
– A művészek ugyan önállóan alkotnak, de ha van egy közösségformáló erő, amely megszervezi őket, akkor összejöveteleiken, kiállításmegnyitókon folytatott beszélgetéseik révén nem csak önmagukat, az individuális létüket tudják feltárni a közönségnek, hanem egységüket is és azt a keresztmetszetét a kornak, amely megmutatja, honnan jöttünk, hová megyünk és mik vagyunk az adott pillanatban – hangsúlyozta Varga Ferenc.
A kiállítás gazdag anyagáról elmondta, hogy abban az egyesület tizenhat tagjának alkotásai szerepelnek. A kiállítók többféle művészeti ágban mutatják be alkotásaikat a közönségnek. A különböző művekben mind a realista, mind a szimbolista stílusjegyek és a művészettörténeti áthallások is megjelennek. Részletesen ismertette az egyes alkotók bemutatott műveinek színvilágát, a nézőre gyakorolt hatásait, valamint a kiállított munkák benne keltett benyomásait.

VAA 4606 copy
A rendezvény háziasszonyaként Gombai-Nagy Károlyné elmondta, hogy a Művészeti Tárló Egyesület egy 1985-ben létrejött baráti körből alakult, amelyben az ország akkori legjelesebb alkotói jöttek össze. Az egyesület elnöke hozzátette: kezdeményezésük, vagyis az, hogy a művészetet kivitték az emberek közé, korszakalkotó volt. Nem múzeumokba mentek akkori alkotásaikkal, hanem egy zuglói intézmény emeletein helyezték el műveiket az ott dolgozók és az ott ügyeiket intéző zuglói polgárok örömére is.

VAA 4618 copy
Az egyesület azóta is hűen követni kívánja az egykori baráti kör valamikori elképzeléseit. Ez megnyilvánul többek között abban is, hogy szeretettel gondolnak két fontos személyiségre, akik közül az egyik Buczkó Imre, aki 2000-ben létrehozta az egyesületet és három évig elnöke volt, s aki ma is rendszeresen kiállít a házban, valamint nagy tisztelettel ápolják Búza Barna emlékét, aki örökös tiszteletbeli elnökük. A Művészeti Tárló Egyesület a következő évben ünnepli majd megalakulásának huszadik évfordulóját, amelyet egy szép jubileumi kiállítás megszervezésével szeretnének megünnepelni jövőre a Kondor Béla Közösségi Házban.
A kiállítás július 29-éig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Ház nyitvatartási idejében.