A Szűr utcai új játszótér fölé emelkedve

Írta:  B. Z. 2019.07.22.

 

Az erdő közvetlen szomszédságában, árnyékos zöld területen adták át július 18-án a Gyerekzsivaj program újabb állomását, a Szűr utcai új játszóteret. Rövid ünnepi programot követően immár a gyerekeké és szüleiké a tér.

Délelőtt ugyan még esett az eső azon a bizonyos július 18-án, de aztán meghátrált az időjárás is, mert az nem lehet, hogy annyi munkára és várakozásra ne tehesse fel a koronát egy átadó ünnepséggel az a sok ember, aki ebben részt vett, s aki mindezt majd élvezi, így aztán délutánra kisütött a nap. Minden összejött ahhoz, hogy kicsik és nagyok, gyermekek és szüleik, sok esetben a nagyszüleik is jól érezzék magukat a játszótér átadása napján. 

20190718 164958

Közkívánatra épült
Lévai István Zoltán nagy örömnek nevezte, hogy az önkormányzat ismét egy új játszóteret tud átadni a gyerekeknek. Az alpolgármester a Gyerekzsivaj elnevezésű játszótérfelújítási programról elmondta, hogy azt az elmúlt évi kerületi közvéleménykutatás alapján állították össze.
– A felmérést a játszóhelyek ismeretében leginkább érintett szülők körében végeztük. Megkérdeztük őket, hogy szerintük melyek azok a játszóterek, amelyek megújításra szorulnak, illetve milyen új elemeket látnának szívesen ezeken a helyszíneken. Ennek alapján indult el a Gyerekzsivaj program, amelynek keretében eddig már három játszótér megújult, a Szűr utcai a negyedik. Talán még örvendetesebb, hogy a mostani helyszínen egy teljesen új játszótérről beszélhetünk – hangsúlyozta Lévai István Zoltán.
Az alpolgármester hozzátette: ezen a helyszínen évtizedekkel korábban ugyan volt már egy játszótér, amely az idők során valamiért megszűnt. A környék lakóinak jelzései és véleményei alapján a körzet önkormányzati képviselője, Galgóczy Zoltán ígéretet tett az itteni gyermekes családoknak a játszótér építésére. Ennek köszönhető, hogy a kivitelezést követően az erdő közvetlen szomszédságában, az árnyékos zöld területen létrejöhetett az átadó ünnepség.
Lévai István Zoltán egyúttal bejelentette, hogy még a nyár folyamán elkezdődik A Herrich Károly téren egy olyan játszótér építése, amely a mozgássérült kisgyerekeknek és az épeknek is lehetőséget teremt a játékra és a mozgásra. Ez az újabb játszótér a remények szerint szeptember végéig elkészül. Ezen a helyszínen létrehoznak egy kültéri fitnesz parkot is, amilyenhez hasonlót 10 kerületi helyszínen tervez kialakítani az önkormányzat.
Házaspárok gyermekekkel
Galgóczy Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy sikerült Szentimre Kertvárosban egy kicsi, de az itt élők számára nagyon fontos fejlesztést megvalósítani. Az alpolgármester szerint a környék adta magát a játszótér kialakításához, amire a lakók részéről nagy igény mutatkozott, hiszen a környéken örvendetesen sok fiatal házaspár lakik gyermekekkel.

20190718 165355
– Önöknek köszönhető elsősorban ennek a játszótérnek a létrejötte – mondta Galgóczy Zoltán –, hiszen az itt élők kérték ezt a fejlesztést, mi, az önkormányzat és akik részt vettünk benne, csak ezeknek az igényeknek igyekeztünk megfelelni.
Az alpolgármester köszönetet mondott a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársainak a szakszerű és gyors kivitelezésért, valamint Ricsóka-Müller Gyöngyinek, aki a Gyerekzsivaj programot szervezi nagy odaadással. Arra kérte a szülőket, hogy próbáljanak vigyázni erre a játszótérre, amelyet egyelőre nem kívánnak bekeríteni, nem kulcsos játszótér lesz, hanem az itt élőkben és a használókban bíznak, hogy megóvják amennyire lehet.
Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezők létrehozásakor ezen a játszótéren is gondoltak a szülőkre és a nagyszülőkre, mert itt szintén elhelyeztek olyan fitnesz elemeket, amelyek segítségével az idősebb korosztályhoz tartozók is megmozgathatják magukat. Galgóczy Zoltán ugyancsak utalt az ünnepélyes átadást követő gyerekprogramokra, melyek egészen estig tartottak.

20190718 175639 copy
Estig játszottak
Ricsóka-Müller Gyöngyitől a gyerekek és a rendezvény valamennyi résztvevője megtudhatta, hogy milyen programokon vehetnek részt még az átadás napján a játszótéren. A Városgazda Zrt. kommunikációs vezetője ismertette azt a játékot, amely szerint a gyerekek „menetlevelekkel” járhatták végig a játszótéren létesített különböző állomásokat, majd ott megszerezve a pecsétet, végül ajándékokban részesülhettek.
Aztán kezdetét vette az estig tartó játék, melynek első darabjaként a Szeleburdi Színház Kuglóf király meséi című előadását tekinthették meg a gyerekek, majd Kozma Zsófia Fittmóka programján vehettek részt, amihez a szülők és nagyszülők is csatlakozhattak. Volt ezen kívül felfújható csúszda és ugrálóvár, kézműves foglalkozás és rendőrségi szimulátor, valamint a Városgazda Zrt. nagyobb gépei is a helyszínen tartózkodtak, amelyeket közelebbről is meg lehetett vizsgálni.
A bátrabbak pedig az emelőkosaras autóra merészkedve a környező fák fölé emelkedhettek, s ők vélhetően soha nem felejtik el majd ezt a napot, amikor onnan föntről is letekinthettek a Gyerekzsivaj program újabb elkészült állomására, a Szűr utcai játszótérre.