Pécsre kirándultak a nyugdíjasok

Írta:  2014.12.22.
Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzat Idősekért – Fiatalokért Közalapítványa kirándulást szervezett kerületünk szépkorúinak. Az érdeklődők ellátogattak Pécsre, ahol az ünnepi díszbe öltözött belvárost, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet tekintették meg.
– Az alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy kerületünk ifjúságának és az idősebb korosztálynak olyan programokat kínáljon, amelyeken mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget szabadidejének hasznos eltöltésére – mondta Diráné Huszár Gertrúd, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítványának titkára.
– A fiataloknak általában – a pályaválasztásukat megkönnyítő – gyárlátogatásokat, üzemlátogatásokat, gasztronómiai rendezvényeket, alkotóműhelyeket szervezünk.
Az idősebb korosztályt a műhelyfoglalkozásokon kívül olyan programokkal lepjük meg, amelyek maradandó élményt jelentenek a programok résztvevőinek. A kuratórium titkára elmondta, hogy sok nyugdíjas él a családjától távolabb, ezért kiemelten fontos, hogy baráti, szeretetteljes légkör vegye őket körül. A közös kirándulások vidámságot, életörömöt, ifjúkori szép emlékeket, és a kikapcsolódás nyújtotta boldogságot csempészik a résztvevők szívébe.
A Pécsre szervezett kirándulást is nagy izgalommal várták a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjas tagjai. A gyönyörű város számtalan látnivalót kínált. Az adventi forgatag mindenkit elvarázsolt, de kellemes élményt jelentett a Zsolnay Kulturális Negyed megtekintése is.
A Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület együttesének rehabilitációja során megvalósuló kulturális negyed tartalmilag négy részre tagolódik. A Míves negyed legfontosabb elemei a Zsolnay családdal és történetével kapcsolatos kiállítás, Winkler Barnabás egyedülálló Rózsaszín Zsolnay kiállítása, valamint a Sikorski-házban kiállított Gyugyi-gyűjtemény.
 
A kiránduló csapat sok új információval gazdagodva csodálhatta meg a kiállításokat és gyönyörködhetett a porcelánmanufaktúra számos kiemelkedő értéket képviselő egyedi alkotásaiban.
– A Zsolnay negyed sokakban olyan élményt nyújtott, mintha meseországban jártunk volna – folytatta Bakosné Kóczi Zsuzsanna intézményvezető-helyettes. – A kiállítás úgy lett összeállítva, hogy aki oda belép, egy időutazáson vehetett részt. Szinte minden klubtag, kiválasztotta a neki legjobban tetsző tárgyat a rég múlt időből, amelyet ma is el tudna képzelni otthonában.
A nyugdíjasok ellátogattak a Pécsi kézműves adventi vásárba is. Ahogy esteledett, a vásár fényei, adventi hangulatot varázsoltak a szívükbe, megszépítve a karácsonyi várakozás örömét.
A Borostyán Szociális Szolgálat klubtagjai a kirándulást, karácsonyi ajándékként élte meg.