Néhányan saját rajzukra ismerhetnek

Írta:  B.Z. 2019.08.23.

Immár hatodik alkalommal támogatja ingyenes füzetcsomaggal az önkormányzat a kerületi általános iskolás gyerekek tanévkezdését.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata ezúttal is igyekszik a gondok egy részét levenni a szülők válláról azzal, hogy a tartalmas nyári napközis tábor után az iskolakezdés költségeihez is hozzájárul. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően továbbra is ingyenes füzetcsomaggal támogatja a kerületi általános iskolás diákok tanévkezdését.


Átmenet a nyárból


Nem kedvelik a gyerekek, ha túl korán kezdik nyaggatni őket az iskolakezdéssel. Természetesen szeretik az utolsó pillanatig kiélvezni a nyár nyújtotta örömöket, gyűjteni még egy kicsit az itthon vagy valamelyik külhoni országban szerzett élményeket. Ugyanakkor láthatóan kedvük lenne már az osztálytársaikkal találkozni, s ha az új tanszerekre, tankönyvekre gondolnak, valamilyen érdeklődés szerencsére mégiscsak felébred bennük. A könnyed kirándulásoknak, strandolásnak és a felhőtlen játéknak egy időre vége szakad, a mostani hetek legfontosabb témája az iskolakezdés.
A kerületi iskolákba járó 6–14 év közötti gyerekek rengeteg lehetőség, különféle nyári táborok közül választhattak, hogy a szünidejük egy részét szervezett körülmények között, színesen tölthessék el. A Bókay-kert környékén például ezen a nyáron is sokszor lehetett látni gyerekcsapatokat, amelyek onnan indulva vagy oda érkezve vidáman élvezték a nyári heteket.

Táborozás után


A Bókay-kerti napközis tábor nagy segítség volt azoknak a szülőknek, akik a munkával töltött nyári napokon is jó helyen kívánták tudni a gyerekeiket. Az önkormányzati tábor június 24. és augusztus 23. között heti turnusokban fogadta a fiatalokat, akik a napi háromszori étkezés mellett egész napra való programokat – sportolási lehetőségeket, kézműves foglalkozásokat, előadásokat és kirándulásokat – kaptak. Az önkormányzat által nyújtott lehetőség mellett választhatták a szülők és a gyerekek a művelődési házak és a Városgazda Utánpótlás Akadémia táborait is. Ezekben a hetekben azonban már minden az iskolakezdésre irányítja a figyelmet.


A hagyomány marad


Noha az általános iskolák felügyelete ma már nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, a kerületi diákok iskolakezdési támogatásának hagyományát Pestszentlőrinc-Pestszentimre továbbra is őrzi. Az önkormányzat hat évvel ezelőtt döntött úgy először, hogy a tanév kezdetén a kerületi általános iskolás diákok ingyen kapnak füzetcsomagot. Erre az állami és az egyházi fenntartású intézmények tanulói egyaránt jogosultak, vagyis ebben az évben összesen mintegy 9200 diák.

VAA 8989 copy

2019 es füzetcsomag rajza copy


Hagyományszámba megy már az is, hogy az önkormányzati füzetcsomagok borítóját a kerület iskoláiban, illetve óvodáiban meghirdetett rajzpályázatok nyertes művei díszítik. A Csillagszemmel óvodás és a Gyermekszemmel iskolás rajzversenyre beérkezett pályaművekből választották ki a legjobb rajzokat.


Saját rajzommal


Egy csomag nyolc füzetet tartalmaz, melyek között van négyzetrácsos, sima, vonalas, hangjegy- és szótárfüzet, valamint órarendet is. Feltehetően ezek mindegyike hasznos lesz a szeptember elején a tanulmányaikat folytató vagy azokat az óvoda után most kezdő gyerekek számára is.
A korábbi évek tapasztalatai és az idei érdeklődés alapján a szülők nagyon várják minden évben az önkormányzat füzetcsomagját. Folyamatosan érdeklődnek, hogy most is lesz-e ilyen lehetőség, mert ennek függvényében vásárolnak füzeteket az iskolakezdésre.
A csomagokat idén augusztus 26. és 29. között szállítják ki az iskolákba, amikor már mindenhol dolgoznak az intézményekben, így nem okozhat gondot azok átadása-átvétele, amelyet a nyomda egyeztet egy kerületi szállítóval.
Remélhetően minden tanulóhoz időben eljut a füzetcsomag, amelyet a rajzpályázat nyertesei közül néhányan még inkább a magukénak érezhetnek majd, amikor a saját rajzaikra ismerhetnek rá a csomagoláson.