Idén nem zavarták az ünnepet

Írta:  Péntek László 2019.08.05.

Vasvári Pál és katonái hősi halálára emlékeztek testvértelepülésünkön, a kalotaszegi Körösfőn.

Testvértelepülésünkön 1995-ben emlékoszlopot – kopjafát állítottak Vasvári Pál őrnagy, valamint az általa szervezett és vezetett Rákóczi szabadcsapat több mint 400 tagja tiszteletére, akik 1849. július 6-án a felkelő román túlerővel vívott küzdelemben vesztették életüket Kalotaszeg legdélibb határán, a Havas-nagyfalu melletti határrészben, a kalotaszegi magyar falvak lakosainak védelmében. Az elmúlt huszonnégy évben július első hétvégéjén mindig nagyszabású emlékünnepséget szervez a helyi Rákóczi Kultúregylet közösen a Rákóczi Szövetség Kalotaszegi Szervezetével, melynek keretében tudományos történelmi előadások, kulturális műsorok, biciklis emléktúrák, ünnepi istentisztelet, valamint koszorúzási ünnepségek zajlanak.
Ugyanez időben a románság a csatatértől nyolc kilométerre feljebb a havason üli a Vasvári felett aratott győzelmi ünnepét, ezért minden alkalommal provokációnak volt kitéve a csatatér közelében békésen emlékező magyarság. Hol a rendőrség igazoltatta, vagy a szekusok fényképezték a résztvevőket, a részeg románok ordítozással, fenyegetőzésekkel zavarták a bélesi tó partján imádkozó és koszorúzó magyarságot. A tavalyi ünnepségen azonban minden határt túllépve a tó partján emlékezőket motorcsónakból ijesztgették, a tó vizén lévő koszorúikat szétrongálták félelmet keltve gyerekekben és felnőttekben egyaránt. Ez nem volt elég, de nagy összegű pénzbírságot helyeztek kilátásba, ha koszorúikkal szennyezik a tó vizét, amely egyébként műanyag palackok ezreivel van tele. A biciklitúrán részt vettek a Városgazda Utánpótlás Sportakadémia biciklis szakosztályának sportolóit is, akiket szintén zaklattak, fenyegettek a bánffyhunyadi rendőrök. Hogy a további incidenseket elkerüljék, a rendezők idén egy héttel korábbra, június 29-ére szervezték a Vasári Pál Emléknapokat, melynek során semmiféle provokáció, zaklatás nem történt.

04 másolata

05 másolata

06 másolata

08 másolata

09 másolata

15 másolata

16 másolata


Az idei emlékünnepség péntek délután futball mérkőzéssel kezdődött: a körösfői csapat a budapesti XVIII. kerületi tűzoltók csapatával mérte össze erejét, a küzdelemből az előbbiek kerültek ki győztesen. Szombat délelőtt az Ifjúsági Malomházban előadást hallgattak meg a résztvevők Vasvári Pál utolsó napjairól és csatájáról, aztán a Rákóczi Szabadcsapat útvonalát követve elindultak a csatatér színhelyére, közben meglátogatták a magyargyerőmonostori református templomot, ahol megkoszorúzták Hory Farkas református lelkipásztor síremlékét, aki Vasvári barátja volt. Erről a településről indult utolsó útjára az ifjú hős.A bélesi vízerőmű gyűjtőtavának partján, a csatatér közelében panachida gyászmisét tartott Nt. Egri Tibor Nyírvasvári görög katolikus parókus, melyet követően a Himnusz dallamai alatt a jelenlévők egy-egy szál virágot dobtak a tó vizébe, mely a csatateret fedi.
Délután az érdeklődők megtekinthették a kis múzeumi gyűjteményt Körösfőn a Vasvári Pál emlékházban. Délután hat órakor az ünneplők hatalmas tapssal és éljenzéssel fogadták az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891.( E.K.E.) által szervezett Vasvári Pál biciklis teljesítmény- és emléktúra résztvevőit, akik több mint száz kilométert tekertek le a Kolozsvár – Havas-nagyfalu – Bánffyhunyad – Körösfő útvonalon.
Ezt követően koszorúzás és díjkiosztó ünnepség vette kezdetét, ünnepi köszöntőt mondott Bodis László Körösfő község polgármestere, Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, Tóth Zoltán Nyírvasváriból, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület elnöke, valamint Tóth Kálmán a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke. A Körösfői Rákóczi Kultúregylet Elnöki Tanácsa minden évben kitünteti azokat a személyeket, intézményeket, egyesületeket, amelyek a legtöbbet tettek a Vasvári Pál emlékének ápolásáért Kalotaszegen. Az idén Vasvári Pál Díjban részesült Bodis László, Körösfő polgármestere, valamint az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891. ( E.K.E. ) Vasvári Pál biciklis teljesítmény és emléktúra szervező csapata.
Az emlékünnepség a koszorúk elhelyezésével, valamint az Himnusz eléneklésével zárult.
Koszorút helyeztek el a következő intézmények, egyesületek, szervezetek képviselői:
- Budapest 18.kerületi tűzoltóság
- Körösfői önkéntes tűzoltóság
- Budapest 18. Kerületi önkormányzat
- Körösfő község önkormányzata
- Kolozs Megyei RMDSZ
- Pátka önkormányzata (Magyarország)
- Körösfői Református Egyházközség
- Nyárszó – Sárvásár Református Egyházközség
- Körösfő Községi RMDSZ.
- Budapest 18 kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesület
- Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület – Nyírvasvári
- Rákóczi Szövetség Szigetvári Szervezete
- Körösfői Rákóczi Kultúregylet, valamint még számos magánszemély helyezett el virágot, koszorút a Vasvári kopjafa talapzatán.
A szervezők köszönetet mondtak a rendezvény fő támogatóinak: a Rákóczi Szövetség, a Körösfői RMDSZ, valamint a Felvidéki Hagyományőrző Huszárezred és a Nagyszalontai Rákóczi szabadcsapat hagyományőrző katonáinak, akik elfogadták a meghívást, és őrt álltak a koszorúzási ünnepségen, jelenlétükkel emelve az ünnepség színvonalát.