P+R parkoló épül Pestszentimrén

Írta:  B.Z. 2019.09.04.

Kerékpártárolók is épülnek a legújabb nagyszabású imrei projekt keretében.

Visszatérő téma volt az elmúlt években nem csak a pestszentimreiek körében, hanem az önkormányzat képviselő-testületének ülésein, hogy a parkolási problémák elérték Pestszentimrét is. Imre központi részére kiterjedő közlekedési hatástanulmány szintén igazolta, hogy a Nemes utca és a Nagykőrösi út keresztezésének környékén nagy szükség lenne egy P+R parkolóra.
A fejlesztés rengeteg változást hozhat a területen, s egy újabb lépés azon az úton, amely a Pestszentimre-városközpont megújítása projekttel kezdődött 2011-ben, és amely a kertvárosi jellegét és sajátos hangulatát megőrző, de modern településközpont kialakulásához vezet.


Kezdődhet a kivitelezés


A Nemes utca és a Nagykőrösi út keresztezésének környékére az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedik, az itteni üzletek és szolgáltatóegységek ugyanis folyamatosan növekvő forgalmat generálnak, ezért itt több parkolóhelyre van szükség. Ugyanakkor sokan itt szeretik letenni autóikat, majd vonattal folytatni útjukat a belváros felé.
Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat célja növelni a vasútállomás környékén a parkolóhelyek számát, így létrejöhet egy P+R rendszer. Az alpolgármester tájékoztatása szerint ehhez a vasútállomás körüli telek tulajdonosával, vagyis az MNV Zrt-vel és kezelőjével, a MÁV-val is meg kellett egyezni, ami az utóbb hónapokban megtörtént, így a munkaterületet szeptember első hetében átvehette a kivitelező.


Két ütemben


Péterszegi Imre projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a Pestszentimre-vasútállomás térségében a helyieknek szánt P + R parkoló kialakítása során a 130 parkolóhely kialakításával együtt megújulnak a közlekedési és a zöldfelületek a kereszteződéstől a Tüzép-telepig a vasúti sínek mentén. A P+R parkoló építésének projektmenedzsere elmondta, hogy a fejlesztés csökkenteni fogja Pestszentimre központjában a parkolási gondokat, és elősegíti a tömegközlekedésre való átszállást. A két ütemben végrehajtott beruházás nettó költsége csaknem 300 millió forint.

5. A. Imrei parkoló DSC00480 copy

5. A. Imrei parkoló VAA 4885 copy


A Nemes utca és a Nagykőrösi út keresztezésében található emlékműtől a Tüzép-telepig a vasúti sínek mentén létesül a 130 parkolóhely. Egy része az úttesten felfestett parkolósávban lesz, a másik része pedig a MÁV területén elbontásra váró épületek helyén lesz. Átalakítják a vízelvezető rendszert, kiépítik a szennyvízelvezetést és közvilágítást, valamint létrehoznak egy kerékpártároló helyet is.


Behajtás kétfelől


A parkolóhelyek és a járdák létesítésével együtt a kereszteződésben álló emlékmű környékén térburkolat készül és egy kisebb parkot alakítanak ki a kivitelezők. A két soros parkoló két ütemben készül el. A parkolóba a teljes elkészülte után két helyen lehet majd ki- és behajtani. Az első ütem szerint a Tüzép-terület felőli nagyobb parkolófelület megépítése készül el.
A járda és a kerékpártároló burkolata térkőből épül, az úttest és a parkoló belső járófelülete aszfaltburkolatot kap. Összesen 730 négyzetméter új járda, több, mint 850 négyzetméter térkő parkolófelület és 2975 négyzetméter aszfaltút készül. Az újonnan kialakított zöld sávokban 27 fát ültetnek. Három akadálymentes parkolót is létesítenek, amiből az első ütemben kettőt alakítanak ki.


Ideiglenes parkoló


A járdaszegélyt az agglomerációs településekről bejárók jelenleg is P+R parkolóként használják, ami nem a legmegfelelőbb megoldás. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ezért egy megállapodást szándékozik kötni a Tüzép tulajdonosával arról, hogy az ottani területen, mintegy 1000 négyzetméteres helyen a P+R parkoló kivitelezésének idejére felfestett ideiglenes parkolóhelyeket létesít. Az építkezés hónapjaiban tehát a most járdaszegélyen használt helyeknél jóval több ideiglenes parkolót lehet használni rendezettebb körülmények között.
A szeptember második hetében elkezdődő kivitelezés első üteme várhatóan 2020 tavaszán fejeződik be, amikor már mind a kerületiek, mind pedig a környék településeiről érkezők 89 új parkolóhelyet vehetnek igénybe a Pestszentimre városközpontjában.