Kiállítás is, koncert is lesz

Írta:  R.F. 2019.09.05.

Az Ars Sacra Fesztivál kerületi programjaiból.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre két eseménnyel csatlakozik az Ars Sacra Fesztiválhoz. A PIK-ben szeptember 11-én nyílik meg az a kiállítás, amellyel a júliusban elhunyt Nemcsics Antal emléke előtt tiszteleg a kerület, szeptember 14-én pedig orgonakoncertet hallhatunk.

11. B. Ars Sacra 02 copy copy
A Pestszentimrei Közösségi Ház nemegyszer adott már otthont olyan kiállításnak, amelyik nagy érdeklődésre tartott számot.


Nemcsics-festmények – két héten át


Minden bizonnyal ezek közé lesz sorolható a kerület díszpolgára, dr. Nemcsics Antal előtt tisztelgő tárlat is, amely szeptember 11-től 25-ig várja a látogatókat.
A színtervező, festőművész, környezettervező, egyetemi tanár Nemcsics Antal Pápán született 1927. június 9-én, s hosszú kort megélve, az idén július 12-én hunyt el.
A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1950-ben, ahol Szőnyi Istvántól tanult, majd 1951-től a Budapesti Műszaki Egyetem tanított. Nevéhez fűződik a Coloroid-színrendszer, amelynek színjeleivel bármely színrendszer, -szabvány, -atlasz színei pontosan meghatározhatók, s amelynek alapján megtervezhető például városképi együttesek, középületek színe.
Számos mozaikot, falképet és színes üvegablakot készített középületekbe, templomokba, a XVIII. kerületben többek között a Fogaras utcai kápolna számára tervezett üvegablakokat. (Ezek ma a pápai Esterházy-kastélyban láthatók.)
Nemcsics Antal 1970-ben és 1980-ban megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Kutatási Díját, valamint elnyerte többek között az MTA és az Akadémiai Kiadó nívódíját is.1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.
Hazai egyéni kiállításai közül kiemelkedik az 1991-ben a Műcsarnokban és az 1996-ban a Vigadó Galériában rendezett, de kiállíthatott Rómában és Münchenben is. A kerületi művelődési házakban a közönség többször is megcsodálhatta a festményeit.

 

Klasszikusok a Nemes utcában


Bizonyára sokan érdeklődnek majd az Ars Sacra Fesztivál keretében megrendezett orgonakoncert iránt. A Nemes utcában, a Pestszentimrei Római Katolikus Plébánián szeptember 14-én 18 órakor kezdődő ingyenes programban Varga Petra lép fel. Az orgonaművész műsorán Johann Sebastian Bach mellett másodszülött fia, Carl Philipp Emanuel Bach, Händel, Kodály és Bartók művei szerepelnek.
A koncert létrejöttét a kerületi önkormányzat támogatja.