Megmaradni a munka világában

Írta:  2015.02.25.
Több száz ember juthat munkalehetőséghez a kerületben a március 1-jén induló idei közfoglalkoztatási programban.
Több száz ember juthat munkalehetőséghez a kerületben a március 1-jén induló idei közfoglalkoztatási programban. Az önkormányzat a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-n keresztül számos területen kínál szak-, illetve segédmunkát.

A közfoglalkoztatásban résztvevőket elsősorban kertészeti, mély-, illetve magasépítési munkákra, a kommunális részlegben, valamint megfelelő végzettség esetén adminisztratív területen tudja különböző feladatokkal ellátni a városüzemeltető cég.

Új feladatok is lesznek

A korábbi években megszokott munkalehetőségek mellett némi újdonságot jelent a parkok őrzése.
- Szeretnénk megakadályozni a parkok, játszóterek rongálását, megelőzni a különböző garázda cselekményeket, és ez a leendő őrkollegák feladata lesz. Ezen kívül a telephelyeinkre is veszünk fel őröket – mondta Szamosvári Szilvia, a Városgazda közfoglalkoztatás-szervezési vezetője. - Adminisztrációs területen már régebb óta létezik az intézményi kapcsolattartó pozíció, ami a postázástól, a lakosság és az önkormányzati intézmények közötti kommunikációig jelent számos feladatot.
A Városgazda ezen kívül a játszótér karbantartó csoportjában is rendszeresen alkalmaz közfoglalkoztatott segédmunkásokat.

Aki akar, az dolgozhat

Szamosvári Szilvia ugyanakkor elmondta azt is, hogy sajnálatos módon egyre nehezebb dolgozni akaró és tudó embereket találni a különböző munkaterületekre.

Jó munkával előbbre lehet jutni

A közfoglalkoztatás lényege elsősorban az, hogy a munkanélkülivé vált emberek, amennyire lehet, megmaradjanak a munka világában. Ezen kívül számos példa van a kerületben arra, hogy valaki úgynevezett „közmunkásból” állandó munkaerő legyen.
- A Városgazda tavaly különböző területeken, például az intézményüzemeltetési divíziónál, a műszaki és városüzemeltetési divízióban, vagy éppen a pénzügyi osztályon, összesen 27 főnek adott munkaszerződést. Olyan is van, aki a varrodában dolgozik, ahol egyrészt a munkaruhavarrás jelent állandó feladatot, másrészt a lakossági szolgáltatások beindításával egyéb munkák elvégzésére is lehetőség nyílt – mondta Szamosvári Szilvia, hozzátéve, hogy a közfoglalkozási iroda munkatársai a programban nem résztvevő munkakeresőknek is tudnak tanácsot adni akár egy önéletrajz megírásában, vagy jó tanácsokkal látják el, hogy miként jelenjen meg, hogyan viselkedjen egy állásinterjún.
 

- Ennek csak részben oka, hogy a magasabban kvalifikált munkavállalónak érthetően az a célja, hogy mielőbb visszakerüljön az elsődleges munkaerőpiacra, és nem a közfoglalkoztatásban látja a megoldást. Ami a szakmunkásokat illeti, egy-egy kőművesre, asztalosra, és egyéb szakemberekre mindig szükség van, de egyre nehezebb az adott, egyre inkább a mélyszegénységből jövő állományból kiválogatni az ilyen feladatokra alkalmas személyeket.
A nehézségek ellenére márciusban 200 új regisztrált fővel indul a program. Ez a létszám az év folyamán azonban elérheti a 300-at is.
- Azt tudom javasolni, hogy aki részt akar venni a programban, az érdeklődjön a Baross utca 7. szám alatt a közfoglalkoztatási irodában, és ha van üresedés, akkor igyekszünk velük mielőbb betölteni – tette hozzá Szamosvári Szilvia.