„Mindig a közösség volt a legfontosabb”

Írta:  K.Gy. 2019.09.12.

Bauer Ferenc munkáról, civil kapcsolatokról és a természet ajándékairól.

 

A szakminiszter által adományozott Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát vehette át Bauer Ferenc a honvédelem napján. A Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke, aki pestszentimrei önkormányzati képviselő és a városrészi önkormányzat elnöke is, elsősorban a forradalmár és katona Vasvári Pál emlékének az ápolásáért kapta az állami elismerést. Hosszú út vezetett idáig.

VAA 1111 copyy

VAA 1123 copy

– A szabad víz és az érintetlen természet közelsége mindig megnyugtat – árulta el Bauer Ferenc, a Vasvári Egyesület társelnöke, pestszentimrei képviselő. Ragaszkodása a vízparti környezethez a gyermekkorból ered: a tolnai sváb családot 1947-ben az állam teljesen kisemmizte, és ha a nagyapa nem kap egy jóindulatú baráti figyelmeztetést, talán a külföldre való kitelepítést sem ússzák meg. A család a Gemenci-erdőbe menekült, sok éven át halászkunyhóban lakott, és a nagyapa által kifogott hal eladásából élt. Ide született Bauer Ferenc 1951-ben.

Debrecen nem fogad

A fennálló rendszerrel nyílt konfliktust nem vállaló, de attól távolságot tartó család legfőbb célja az volt, hogy Ferenc továbbtanulását semmi ne akadályozza. A fiatalember Szekszárdon a város gimnáziumának elit osztályában, matematika-fizika tagozaton végzett, és a nagyapát körülvevő ismerősök inspirációjára orvosi pályára készült. A harmadik évre azonban felismerte igazi képességeit, amelyek kibontakoztatásához tanári segítséget is kapott, így végül történelem-német szakra jelentkezett a debreceni egyetemre, ahol jeles diplomával végzett.
– Tanár szerettem volna lenni, ma is úgy érzem, hogy a tudás átadásának képessége megvan bennem – avatott be. – Óriási csalódás volt számomra, hogy jeles diplomával, teli tettvággyal és reménnyel nem kaptam tanári állást Debrecenben.


Tanárból népművelő

Bauer Ferenc, fiatal családosként, orvos-egyetemista feleségével megpályázta a Debrecentől negyven kilométerre levő Nádudvar művelődési házának igazgatói posztját.
– Semmit nem tudtam a népművelői munkáról, de hajtott a tenni akarás – mesélte. – Elnyertem a posztot, és csodálatos szakasz kezdődött az életemben. A feleségem alakította ki Nádudvaron a gyermekorvosi ellátást, nekem pedig lehetőségem volt a lerobbant kultúrházból egy jól menő művelődési házat létrehozni.
Ehhez hozzájárult az is, hogy az országban is a legjobbak között emlegetett nádudvari termelőszövetkezet 1984-re európai színvonalú kultúrpalotát épített a régi épület helyére.
– Amit ebben a szakmában el lehet érni, elértem – idézte fel Bauer Ferenc. – Közösségeket alapítottunk, programokat szerveztünk, a legnépszerűbb előadók jártak hozzánk. Egy alkalommal még Helmut Kohl német kancellárt is vendégül láttuk.

Egy új út: a gazdaság

A kilencvenes évek elejének zűrzavaros időszaka nem kedvezett a művelődésszervezői munkának sem, a politikai ellentétek mindent felkavartak, Bauer Ferenc ezért hátat fordított a szeretett hivatásnak.
– Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet velem: a közművelődésből a gazdaságba vonultam át. A nyelvtudásomnak és a nyitottságomnak köszönhetően lettem a Bosch cégen belül a Blaupunkt kelet-magyarországi területi képviselője, majd a magyarországi üzletág vezetője.
A multinál eltöltött évek átvezették őt a vállalkozói szektorba: 1995-ben a TV Shoppal közösen kereskedőházat hozott létre, melynek keretében egy üzlethálózat kiépítésén dolgozott, az ezredforduló után pedig saját céget alapított. A tulajdonrészét nyugdíjba vonulása után, 2012-ben adta el a társának.
A nagy váltásnak köszönhetően 1993-ban a család Budapestre, Pestszentimrére költözött.

Vissza a vízpartra!

– Nem akartam politizálni. 2002-ben a választások éjszakáján kényelmesen helyezkedtem el a tévé előtt, és azt terveztem, hogy pezsgőt bontok a Fidesz győzelmére – mesélte. – A pezsgő a hűtőben maradt. Akkor döntöttem el, hogy részt vállalok a közéletben. Megdöbbentett, hogy az a politikai hatalom, amellyel már sikerült leszámolni, újra és újra előjön. Úgy éreztem, nekem is tennem kell, ha változást akarok.
A lelkes támogatói időszak után komoly munka kezdődött: 2006-ban önkormányzati képviselői mandátumot szerzett Imrén, és ezt azóta minden ciklusban magabiztosan nyerte el újra.
– A célom mindig azt volt, hogy a tudásomat Pestszentimre javára fordítsam. Ami mindig hiányzott, az a közösség volt. Ezért kezdtem bele a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervezésébe, amely ma már kétszáz tagot számlál, és az egész Kárpát-medencére kiterjedő kapcsolati hálóval rendelkezik.
Az aktív éveknek nincs még végük, de Bauer Ferenc már gondol a pihenés éveire is.
– Majd visszatérek a vízpartra. A Ráckevei-Duna-ág partján vettünk egy kis nyaralót, ha oda kivonulok horgászni, megszűnik minden zavaró körülmény körülöttem. Úgy tervezem, hogy ha már kevesebb feladat vár rám a közéletben, ott töltöm el az időm nagy részét, mint gyermekkoromban, egy dunai holtág mellett.