Ismét együtt a barátok

Írta:  G.A. 2019.09.23.

Erős közösséget alkotnak az egykori Állami lakótelep lakói: tizenegyedszer találkoztak a Kondorban.

Érthetővé vált szeptember 19-én, hogy miért kellett regisztrációhoz kötni a részvételt az Állami Lakótelepiek XI. Baráti Találkozóján. A Tomory Lajos Múzeum által ezúttal is a Kondor Béla Közösségi Házban megszervezett rendezvény telt házas volt.

VAA 8509 copy

VAA 8525 copy

VAA 8537 copy

Kalapot kell emelni az egykori állami lakótelepiek előtt, akik hosszú évtizedek óta akarják és tudják ápolni az annak idején megszületett szomszédságot, mi több, barátságot. Emlékeztetőül: az Állami lakótelep 1924-től 1976-ig létezett a mai Havanna-lakótelep helyén.
A Tomory Lajos Múzeum vezetője, Heilauf Zsuzsanna és a munkatársai immár tizenegyedik alkalommal biztosították a formai kereteket a várva várt találkozóhoz. Az esemény megnyitása nem volt egyszerű, ugyanis a közösségi ház minden négyzetméterén nagyban folyt már a csoportos anekdotázás.
– Látszik annak az eredménye, hogy tavaly a múzeum költöztetése miatt elmaradt a találkozó, van mit mesélni egymásnak – mondta a köszöntőjében a múzeum vezetője. – A mai programunk után pedig garantáltan bővülni fog a mesélésre, emlékezésre alkalmas témák köre.
A baráti találkozó vendége, Ughy Attila polgármester egy hagyományossá formálódott kérdéssel kezdte a köszöntőszavait:
– Kérem, tegyék fel a kezüket azok, akik a mai napig az egykori Állami lakótelep közelében vagy a kerületben laknak. Úgy látom, szép számban vannak jelen, ám érdemes lehet az elköltözöttek tapasztalatait is megismerni, miután szembesülnek a kerületben megvalósult számos új fejlesztéssel, amelyeket már átadtunk a helyi lakosságnak, családoknak. Évről évre jó látnom a kapcsolattartás ezen igényét és módját. Figyeljenek Heilauf Zsuzsa hívó szavára, amely tartogat meglepetés-programelemeket. Magam is várom az Állami lakótelep egykori illusztris lakosa, Komlós Juci születésének századik évfordulójára emlékező összeállítást.
Az állami lakótelepi szomszédok élvezettel követték a bejátszást a „gazdagréti Szomszédokból” a szeretett Lenke nénivel.
Komlós Juci Szabadkán született 1919-ben, édesapja, Komlós Vilmos és édesanyja, Pintér Irma is színész volt. A pestszentlőrinci Állami lakótelepre 1930-ban költöztek, és a Gulner Gyula Általános Iskolában tanult. Már 12 évesen szerepelt a Leányvásár című darabban a lőrinci Kultúregyesület színpadán.
Egy sikerekben gazdag életút legapróbb mozzanatain túl megismerhettük a Nemzet Színésze által kapott elismerések hosszú listáját is, amelyek között ott volt a Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgára elismerés is.