Piaci vásár a Városházán

Írta:  T.L. 2019.09.24.

A piacról, piaci életről készült festményekkel találkozhattak két héten keresztül a Városházán megforduló ügyfelek, illetve művészetbarátok.

A piacról, piaci életről készült festményekkel találkozhattak két héten keresztül a Városházán megforduló ügyfelek, illetve művészetbarátok. Az önkormányzat galériájában nyílt meg szeptember 16-án a Magyar Festészet Napja alkalmából a „Market Art – XVIII (piaci vásár)” című kiállítás.
A piacok forgataga, hangulata sok művészt, írót, fotóst, filmest, festőt megihlet, de nem mindenkinek sikerül visszaadni az élményt. A kerület művészeinek azonban sikerült… Huszonöten fogtak ecsetet, huszonöten láttatták, láttatják velünk, nézőkkel, a lHavanna Heti Vásárt és a Lőrinci Piacot műveiken.

P1180450

P1180457


-A piac a kerület nagy büszkesége, a Havanna lakótelepen pedig a heti vásár jelent színfoltot, ezért úgy gondoltuk, hogy egyszer a művészetben a piac legyen a téma, jelenjen meg a vásznakon a hangulata, és felkértük az itt élő festőművészeket, hogy erre a kiállításra, ebben a témában alkossanak – mondta köszöntőjében a rendező Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, Varga Ferenc, majd
Galgóczy Zoltán alpolgármester arról beszélt, a kiállítás milyen szép példája annak, hogy az épített környezet megihleti a kerület képzőművészeit, és ebből csodálatos alkotások születtek, amelyek itt láthatók.
Ezután Hunyadi István városigazgató, szakmai főtanácsadó nyitotta meg a kiállítást, megemlítette, hogy a Kondorhoz közeli Havanna piac, három évtizeddel ezelőtt, MDF-piacként vált ismertté.
- Komoly szervezés előzte meg ezt a vásárt, tele izgalommal, vajon jönnek ide vásárolni az emberek vagy sem – mesélte. – Emlékszem, először, MDF-aktivisták vásárolták meg az árukészletet. A piac egyébként nemcsak vásár, hanem közösségi tér is, ahol egymással találkozhatunk, beszélgethetünk. S a zöldségen, gyümölcsön kívül különféle értékeket, műtárgyakat, festményeket is láthatunk, illetve vásárolhatunk itt. Így kapcsolódhat össze a piac a művészettel.
S a kiállítás-megnyitó a zenével: Makó Rita fuvolázott és Draskóczi Zoltán gitározott. Varga Ferenc végezetül hangsúlyozta, hogy a Kondor Béla Közösségi Ház igyekszik rendszeresen jelen lenni a kerület művészeti életében, és teret adni az itt élő művészeknek a bemutatkozásra, majd megemlítette, hogy a Magyar Festészet Napja alkalmából, október közepéig, több kiállítást rendez.