Mindenki jobban jár

Írta:  2015.03.04.
A csatornázás befejeződésével megkezdődik a nagy kerületi járda-felújítási és -építési program. A tervek szerint a következő esztendőkben mintegy 200 kilométer járdát építenek és újítanak fel. Lévai István Zoltán alpolgármestertől megtudtuk, hogy erre a célra már idén is mintegy 200 millió forintot fordítanak a költségvetésből, és ez az összeg folyamatosan növekszik majd.
Gyakori panasz, hogy a kerületi járdák rossz állapotúak, illetve sok helyen nincs is megfelelő hely a gyalogos közlekedésre. Ezzel a problémával az önkormányzat vezetői is tisztában vannak. Az elmúlt években elsősorban a tűzoltásra volt lehetőség, ám a kerület gazdálkodását rendbe téve, valamint a csatornázási projektet befejezve sokkal látványosabbá válik a járdaépítési és -felújítási program.
– Mivel a kormánnyal közös erőfeszítéseknek köszönhetően megszűnt a kerület nyomasztó adóssága, a költségvetésből többet tudunk közösségi célokra, fejlesztésekre fordítani – tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester. – A program beindulásának másik fontos feltétele az, hogy a csatornázás, illetve a hozzá kapcsolódó rákötés idén befejeződik, így az érintett utcákban nem kell majd felbontani a járdákat, és évtizedekre megfelelő burkolat alakítható ki. Annak ugyanis nem sok értelme lett volna, hogy a csatornahálózatra való rácsatlakozás miatt 20 méterenként megbontsák a felújított vagy frissen épített járdákat.
A járdák felmérése

A következő években az alábbi kategóriák alapján valósul meg a program.
– 170-180 kilométer meglévő járdaszakasz felújítását tervezik
– Legalább 29 kilométer új járda szükséges ahhoz, hogy az utcákban legalább az egyik oldalon legyen új járda
 

A korábbi években megközelítőleg 7-8 kilométer járdát újított fel az önkormányzat cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.
– Már az idén szeretnénk több mint a duplájára növelni ezt a számot, és ennek érdekében a költségvetésbe ilyen célra mintegy 200 millió forintot tervezünk be. Ebből 16-18 kilométernyi járda építhető vagy újítható meg.
Jelenleg a kerületi járdahálózat 430 kilométeres, és további mintegy 58 kilométer építésére van igény. Mint a számokból látszik, hatalmas feladat ezt a hálózatot karbantartani, ám a teljes program 6-8 milliárd forintba kerülne, és legalább 25 évig tartana.
– Arra nem vállalkozhatunk, hogy néhány év alatt csak a járdaépítési programra ennyit fordítsunk, és azt sem szeretnénk, ha helyenként 25 évig kellene várni a normális közlekedési feltételek megteremtésére. Éppen ezért a járdák állapotát, valamint az újak iránti igényt felmérve úgy döntöttünk, hogy minden utcában legalább az egyik oldalon legyen megfelelő állapotú járda. Felméréseink alapján a 430 kilométerből 170-180-at kellene felújítani, 29 kilométeren pedig újakat szükséges építeni. Erre évről évre többet költünk majd, így várhatóan öt év alatt a kerület valamennyi utcájában legalább az egyik oldalon kifogástalan lesz a járda. Mindez több mint 2 milliárd forintba kerül, de a program végére a kerület minden részén könnyebb lesz a gyalogosok közlekedése. A célunk az, hogy mindenki érezhesse, folyamatosan szépül, korszerűsödik, épül a környezete, hogy valóban a 21. századhoz méltó körülmények között élhet.