Egyre többen komposztálnak

Írta:  K.Gy. 2019.09.29.

Több mint négyszer annyi kerületi lakos vette át az önkormányzati pályázat keretében igényelhető komposztálóládákat, mint tavaly.

Több mint négyszer annyi kerületi lakos vette át az önkormányzati pályázat keretében igényelhető komposztálóládákat, mint tavaly. Ez azt mutatja, hogy az itt élő kerttulajdonosoknak fontos a fenntartható kertészkedés.

komposzt1

komposzt2

komposzt3

– Nem, ne tessék cipelni, ez több mint tíz kiló, segítek. – Ez a mondat szeptember 28-án hangzott el a Piac téren felállított rendezvénysátor mellett. Ughy Attila polgármester igyekezett a segítségére lenni egy szépkorú hölgynek, aki több mint hatszáz kerületivel együtt élt a lehetőséggel, és az önkormányzat pályázata révén ingyenesen elérhető komposztálóedényt igényelt.
A komposztálás – ma már azok is tudják, akik nem kertészkednek – egy olyan biológiai folyamat, amelynek során a szerves hulladék humuszszerű anyaggá alakul. Ez pedig javítja a termőtalaj szerkezetét, táplálja a növényeket, ráadásul a hatása tovább tart, mint a műtrágyáé. Aki tehát házilag komposztál, egyfelől helyben, vagyis szállítási költség nélkül szabadul meg a szerves hulladék egy részétől, másfelől ugyancsak ráfordítás nélkül kiváló minőségű házi trágyához juthat, ami hasznosítható a kertművelésben.
Nem csoda hát, hogy évről évre egyre többen vesznek részt ezen a pályázaton. Az igényekhez az önkormányzat is igazodik: tavaly 150 kerületi lakos vihetett haza ilyen edényt, idén egészen pontosan 659 – a tapasztalat szerint zömükben pestszentimreiek.
A ládák kiosztásában Ughy Attila mellett az önkormányzat zöld programjának megvalósításáért felelős Dömötör István alpolgármester is segédkezett.