Megújult játszóterek gyerekprogramokkal

Írta:  B.Z. 2019.10.01.

Újabb három helyszínen adtak át játszóeszközöket a kerület különböző pontjain.

Az önkormányzat által idén elindított Gyerekzsivaj játszótér-felújítási program újabb állomásaiként szeptember végén ismét három újjászületett játszóteret adtak át a gyerekeknek.


2019.09.27. Kandó 30 of 36 copy

2019.09.27. Kandó 21 of 36 copy

2019.09.27. Kandó 32 of 36 copy

2019.09.27. Kandó 34 of 36 copy


A gyerekeknek vidám műsoros délután keretében átadott játszóterek egyike a Lakatos út és a Nefelejcs utca sarkán, a másik a Kandó téren, a harmadik az Alacskai úton található.


Nehéz választás


A Lakatos út és a Nefelejcs utca kereszteződésében található park a szokásosnál is több látogatót fogadott szeptember 20-án, amikor az új vagy felújított játszóeszközöket vehették birtokba a környéken lakó gyerekek.

Szülők és gyerekek együtt


Dámsa József elmondta, hogy az Alacskai úti játszóeszközök korábbi állapotát össze sem lehet hasonlítani a mostanival, de 2010 után fokozatosan megújult a terület. Időközben a környéken örvendetesen növekedett a gyereklétszám is, amivel lépést kellett tartani. A körzet önkormányzati képviselője hozzátette: külön öröm, hogy itt a szülők is megtalálják a lehetőséget a sportolásra, hiszen a most elkészült fitneszpark kiváló lehetőséget nyújt ehhez.


A gyerekeket és szüleiket Ughy Attila köszöntötte, aki a jó időre való tekintettel azt tanácsolta a közönségnek, hogy használják ki az ilyen alkalmakat, amikor még nyárias viszonyok között élvezhetik a felújított játszóteret. A polgármester egyben jó szórakozást kívánt a gyerekműsorhoz.
Programokban nem is volt hiány, mert amint azt Ricsóka-Müller Gyöngyi, az átadások szervezője felsorolta, a gyerekek csak néztek a szüleikre, hogy a sok érdekesség közül melyiket is válasszák. Aztán a színpad vonzása döntötte el a kérdést, hiszen azonnal elkezdődött a Szeleburdi Színház előadása, amelynek szereplői csaknem egy órára lekötötték a nézősereget.


Kicsik és felnőttek


A játszótérre kilátogató gyerekeket, szülőket és nagyszülőket a továbbiakban is érdekes programok várták, hiszen mind a kisebb, mind a nagyobb gyerekekhez szólt Kozma Zsuzsanna Fittmóka-programja, volt néptánc, felfújható csúszda és ugrálóvár, kézműves foglalkozás, és rendőrségi szimulátorral is lehetett játszani. Ezen a napon a Gyerekzsivaj program újdonságaként Kovácsovics Fruzsina adott gyerekkoncertet. A szülők és a nagyszülők eközben a kerületi egészségügyi szolgálat sátrában különféle szűrővizsgálatokon vehettek részt.

2019.09.29. Alacska 5 of 28 copy

2019.09.29. Alacska 11 of 28 copy

2019.09.29. Alacska 23 of 28 copy


Ricsóka-Müller Gyöngyi elmondta, hogy többek között egy fészekhintával lett gazdagabb a játszótér, s az annak központi helyén található kombinált játszóeszközt is megújították az utóbbi hetekben, valamint új esési teret kapott a kötélhinta, több szemétgyűjtőt és padot helyeztek el a parkban, s eltávolítottak egy beteg fát, amely darázsfészekkel volt tele. Tavaszra a tervek szerint megújítják a homokozót is, ami fölé napvitorlát helyeznek.


Három generáció


Hasonlóan nagyszerű élményben lehetett részük a kerületi családoknak, ha szeptember 27-én kilátogattak a Kandó téren felújított játszótér átadására.
A már megszokott gyerekszínházi előadások mellett fellépett a Kandó Téri Általános Iskola néptánccsoportja, amely a műsorába bevonta a közönséget is, a Fővárosi Önkormányzat Alacskai Úti Idősek Otthonának énekkara pedig három dallal és egy ráadással örvendeztette meg a közönséget.
Ezen a játszótéren elkészült egy teljesen új kötélpálya, amelynél az első napon annyian voltak, hogy sorba kellett állniuk a gyerekeknek, valamint új kombinált mászókával, csúszdával és függeszkedő játékeszközzel is gazdagodott a tér.
A játszótér közvetlen szomszédságában a felnőttek birtokukba vehették az ugyancsak most elkészült fitneszparkot, és egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehettek. Az idősek otthonának lakóival együtt – akik igen jól érezték magukat a fiatalok között a rendezvényen – legalább három generáció képviseltette magát az átadóeseményen.


Örömmel nézték


Az Alacskai úti játszótér frissen felújított játszóeszközeit szeptember 29-én próbálhatták ki először a gyerekek. A családi eseményen részt vett Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester és Csabafi Róbert képviselő, akik örömmel nézték, ahogy a gyerekek pillanatok alatt birtokukba vették a játékokat, a hintákat, a mászókákat, a csúszdákat, és hogy milyen jól szórakoznak az ilyen rendezvényeken már megszokott előadásokon és játékos próbákon.
A Gyerekzsivaj program október első hétvégéjén, 4-én a Bókay-gödör játszóterén folytatódik, majd október 5-én a Kossuth téren egy nagyszabású rendezvénnyel zárul.