Koszorúk, virágok, sport

Írta:  2015.03.12.
Az ünnepségek mellett hagyományosan az Imre–Lőrinc-futóversennyel tiszteleg a kerület az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt.

Hagyomány a kerületben, hogy az önkormányzat, a társadalmi és a civil szervezetek képviselői az itt élő polgárokkal együtt mindkét kerületrészben, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is ünnepséggel tisztelegnek 1848 előtt.

Két kerületrészben

Az idei megemlékezések Pestszentlőrincen kezdődnek. Március 13-án 10 órakor a Kossuth téren, a Petőfi-emlékműnél hajt fejet a kerület lakossága a 48-as hősök áldozatvállalása előtt. Az ünnepségen Miklós Eponin, a Gór Nagy Mária Színitanoda növendéke, Kiss András operaénekes és a Dohnányi Ernő Zeneiskola fúvószenekara vesz részt, beszédet pedig dr. Szabó József János történész mond. Ezt követően, 11.30-kor a Rózsa Művelődési Házban gálaműsor keretében adják át az önkormányzat kitüntetéseit. A díjazottakat Ughy Attila polgármester köszönti.

Pestszentimrén két ceremónia is lesz. Az egyik 16 órakor a forradalom és szabadságharc talán legkülönösebb hősének, az elhunyt férje nevén férfiruhában hadba vonuló, katonaként és hírszerzőként is érdemeket szerző Bányai Júlia emléktáblája előtt a Kapocs iskola diákjainak, tanárainak közreműködésével. A másikat 17 órakor tartják a református templom kertjében, a Vasvári-kopjafánál, a Szenci Szenczi Molnár Albert iskola közösségének részvételével. Az ünnepi beszédet itt a korábbi évek megemlékezéseiről jól ismert dr. Kedves Gyula történész mondja.

„Futás, ami összeköt”

Március 15-én a sportrajongók emlékeznek meg a 167 évvel ezelőtt történtekről: tizedik alkalommal rendezik meg az Imre–Lőrinc ünnepi futóversenyt, amely nemcsak a két kerületrészt fűzi össze, hanem a maiakat is a több mint másfél évszázaddal ezelőtt élőkkel. A rajt és a cél egyaránt a Pestszentimrei Sportkastély, a verseny 10 órakor kezdődik.