Erős, megbecsült civil társadalomért dolgoznak

Írta:  Városkép 2019.10.08.

Az Agora Lokálpatrióta Egyesület megalakulásának hatodik évében elindul az önkormányzati választásokon.

Az Agora Lokálpatrióta Egyesület megalakulásának hatodik évében elindul az önkormányzati választásokon. Az egyesület polgármesterjelöltet és 14 egyéni választókörzetben önkormányzati képviselőjelöltet állít annak érdekében, hogy hatással legyen a helyi közéletre. Polgármesterjelöltjüket, Láng Lászlót magáról és az egyesület céljairól kérdeztük.

5. Láng lászló VAA 8206 copy
– Mióta él a kerületben, és „civilként” mivel foglalkozik?
– Már hároméves koromban a Kassa utcába jártam felkészítő ovistornára, majd onnantól kezdve szertornáztam. Az általános és a középiskolai tanulmányaim elvégzése után különböző OKJ-képzéseken vettem részt, és kis kitérő után attól kezdve építőipari vállalkozóként tevékenykedem.
– A vállalkozóként kialakult szervezőkészsége játszott-e szerepet az Agora Lokálpatrióta Egyesület létrehozásában?
– Minden bizonnyal ez is benne volt, valamint a környezet iránti elkötelezettség is. A szervezőkészség jól jön, de még ha ezt sokan nem is vallják be, nem érthetünk mindenhez egyformán. Belátva ezt, én úgy vagyok vele, hogy ha valamihez nem értek, akkor tudom, hogy ki az, aki viszont nagyon érti a dolgát az adott területen, ezért az ő szaktudását és segítségét kérem. Igyekszem olyan emberekkel körülvenni magam, akik okosabbak nálam.
– Személy szerint mi a célja a polgármesteri posztért történő elindulással?
– Személyes indulásomnak az az elsődleges célja, hogy jó eredményt elérve minél nagyobb ismertséget, elismertséget szerezzek az Agora Lokálpatrióta Egyesületnek. Ugyan 2014-ben létrehoztuk a kerületben az első közösségi kertet a Lakatos-telepen, ám azóta is ez az egyetlen működő közösségi kert. Pedig a környéken élők szerint is sikertörténet volt. Úgy látjuk, hogy vannak a kerületnek további olyan részei, amelyek alulhasznosítottak. Szeretnénk az általunk képviselt zöld és közösségformáló gondolatokat áthelyezni a kerület további részeire is. Arra ugyancsak rá kellett jönnünk, hogy nem elég tenni a környezetünkért, hanem a további tevékenységünkhöz az is fontos, hogy ismertebbek legyünk Pestszentlőrinc-Pestszentimrén.
– Milyen céljai vannak egyesületüknek az önkormányzati választásokon való elindulással?
– Az elsődleges célunk az, hogy az elképzeléseink minél nagyobb térben nyerjenek létjogosultságot a kerületben, hogy jó eredményt elérve az Agora egyesület neve minél ismertebb legyen. Az Agora alulról szerveződő ökomozgalomként kiáll az egészséges lakókörnyezet megteremtéséért, a civil kurázsi megerősítéséért. Ugyancsak az egyesület céljai között szerepel a természetes és az épített környezet közötti harmónia fenntartása, megóvása, megismerése, továbbfejlesztése és biztonságosabbá tétele, valamint újabb közösségi kertek létrehozása, szervezése, működtetése. Ez utóbbihoz lehet jó eszköz a nagyobb ismertség és az önkormányzati munka közelsége.
– Milyen kerületet szeretnének látni a jövőben?
– Olyan környezetet szeretnénk, ahol erős a civil társalom, ahol megbecsülik a civil kezdeményezéseket, és azokat a lehető legszélesebb körben támogatják és segítik. Annak érdekében, hogy minél nagyobb hatással legyen a kerületi közéletre, az Agora szeretne minél jobb eredményt elérni és a lehető legtöbb jelöltet bejuttatni a kerületi képviselő-testületbe.