Egészségnap eredménylappal

Írta:  B.Z. 2019.10.13.

Idén is sokakat érdekelt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház őszi egészségügyi szűrőnapja, amely ezúttal október 12-én volt az intézmény földszinti helyiségeiben.


Évek óta megszokott program a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban így ősz közepén, hogy ingyenes egészségügyi szűréseken várják a környéken élőket. Idén is nagy érdeklődés mellett zajlott le a kórház őszi egészségügyi szűrőnapja. Több száz érdeklődő látogatott el az október 12-i rendezvényre, a szűrővizsgálatok száma pedig a rendelkezésre álló hat óra alatt minden bizonnyal most is meghaladta az ezret.
A kórház dolgozói most is igyekeztek a lehető legtöbb környéken élőt, így a XVIII. kerületieket is bevonni a szűrésbe, ami sikerült is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a csak érdeklődő látogatót is rávették a bejáratnál regisztráló hölgyek a vizsgálatokra, mondván: „mindenkire ráfér bizonyos időszakonként legalább a vércukor, a koleszterin és a vérnyomás mérése”.

VAA 1628 copy

VAA 1637 copy

VAA 1660 copy


Ennek megfelelően azon vette észre magát az ember, hogy egy vizsgálati lap van a kezében, majd szúrják az ujját, közben szóval tartják, hogy ne figyeljen oda a kis fájdalomra se, s néhány pillanat múlva már fel is kerültek a szerencsére megfelelő értékek az eredménylapjára. A vérnyomás mérése ugyancsak gyorsan haladt, de az adatok korántsem alakultak olyan kedvezően. Az érszűkület szűrésénél már többen álltak sorba, de a vidám hangulat miatt gyorsan peregtek a percek.
A kórház aulájában, az ebédlőben és további földszinti helyiségekben az említetteken kívül bőrgyógyászati szűrés, energetikai állapotfelmérés, légzésfunkciós vizsgálat, lelki tanácsadás, számítógépes talpvizsgálat, testösszetétel vizsgálat és tüdőszűrés is volt, s ezek mindegyikét igénybe vették az érdeklődők. Volt mód mindezeken kívül kóstolóval egybekötött dietetikai tanácsadáson, valamint újraélesztés oktatáson való részvételre, illetve a jógát és más relaxációs foglalkozást is kipróbálhattak a látogatók.
Mindezeket tágas és rendezett körülmények között, ingyen vehették igénybe nem csak a környékről érkezők, hanem bárki, hiszen személyi igazolványt senkitől nem kértek a bejáratnál.