Hivatalossá tették öt javaslatukat

Írta:  B.Z. 2019.11.29.

Nem csak az élsportot szolgáló beruházást szeretnének.

 

A Fővárosi Közgyűlés a megalakulását követő első ülésen többek között mobilos parkolásidíj-fizetésről, szociális intézmények vezetői pályázatairól, idősotthonokról és hajléktalanszállásokról döntött. A legnagyobb érdeklődést azonban a budapesti atlétikai világbajnokság és az ahhoz szükséges stadion felépítéséről szóló határozati javaslat váltotta ki.


kozgy


Budapest 2018 decemberében nyerte el a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát. A pályázatban szerepelt a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén vagy Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres, majd a versenyt követő visszabontás után 13 ezer fő befogadására alkalmas stadiont terveztek.


Öt javaslat


Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere november 25-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen feltételekkel támogatnák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését:
– Az elkövetkező öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg-szakellátásra.
– A stadion megépítésével együtt kezdődjön meg a zöldfelületek növelése, és induljon el a Csepeli Nagyerdő Program. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
– Olyan létesítményt szeretnének látni, amelyik nemcsak az élsportot szolgája, hanem a tömegsport és a kulturális rendezvények számára is nyitott, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
– Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
– A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy fővárosi közlekedési beruházásokban.


Kezdetnek jó


„A kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban, és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására” – tájékoztatta közleményben az MTI-t a Miniszterelnökség november 27-én, azon a napon, amikor a Fővárosi Közgyűlés ugyancsak nappirendjére tűzte a kérdést. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ötből csak egy pontot teljesít ezzel a kormány.
„A kormány ma megjelent határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást: 50 milliárd a kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése a diákvárossal, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, és mindezek (!) határozatba foglalása…” – fejtette ki a véleményét a közösségi oldalán Karácsony Gergely.


Egyhangúlag elfogadták


A Fővárosi Közgyűlés a november 27-i ülésén hivatalossá tette a javaslatait, s a képviselők egyhangúlag elfogadták azt, hogy a Fővárosi Önkormányzat az ismert öt feltétellel támogatja a ferencvárosi atlétikai stadion megépítését.
Karácsony Gergely napirendi végszavában elmondta: a kormány kifejezte, hogy a stadionépítés ügyében a Fővárosi Közgyűlés álláspontját veszi irányadónak, és a lehető legrövidebb időn belül várja azt, ezért dönteni kell.
– De nemcsak arról kell dönteni, hogy legyen-e stadion, hanem azt is meg kell említeni, hogy az elmúlt években túl sokat költöttünk élsportra, és keveset egészségügyre. Ha Budapest egészségügyi vébét rendezne, vajon milyen helyezést érne el? – tette fel a kérdést, hozzátéve: nem akarnak szembemenni a kormánnyal, hanem kompromisszumra törekednek, és ebben a közgyűlés fideszes tagjainak a segítségét is várja.