Változik a fővárosi parkolás rendje

Írta:  B.Z. 2019.12.06.

Kevesebb automata, de hosszabb türelmi idő.

Módosította a parkolási rendeletét a Fővárosi Önkormányzat, aminek következtében újdonságokkal találkozunk majd ezen a téren a főváros fizetőövezeteiben. A változások 2020. július 1-jétől léphetnek érvénybe.

parkolas


A belvárosi parkolással legalább három gondja van az egyszerű földi halandónak. Az egyik az, hogy drága, ám még így is gyakran köröznie kell a háztömbök között annak, aki akár csak egy negyedórára meg akar állni. A másik probléma az aprópénz időnkénti hiánya, ami különböző technikákkal orvosolható, ám a harmadik, a fizetőautomata megtalálása a jövőben az eddigieknél is körülményesebb lehet.


Fizetés mobillal


A Fővárosi Közgyűlés a november 27-i ülésén módosította a parkolási rendeletet. Ennek értelmében a kerületi önkormányzatok nem adhatják ki külső cégnek a parkolás engedélyezését és a pótdíj kiszabását, aminek nyomán az ezekből származó bevétel közvetlenül az önkormányzatokhoz folyik be. A parkolóautomaták elhelyezésének kötelező minimumtávolságát az eddigi 75 méter helyett 250 méterre növelik, hogy ne kelljen olyan sok automatát üzemeltetni, és az autósok inkább a készpénzmentes, korszerű mobilfizetést válasszák.
Az okostelefonok és a megfelelő applikációk révén a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszert használók száma jelentősen emelkedett. Részarányuk Budapesten mintegy 60 százalék, de vannak olyan területek, ahol a 80 százalékot is eléri, ami tovább nőhet. Ez azt jelenti, hogy a parkolójegy-kiadó automaták használata egyre inkább visszaszorul.


Több tájékoztatás


A parkolási rendelet módosításával kevesebb és ritkábban telepített automatára lesz szükség. Míg az eddigi szabályok szerint a várakozóhelyektől legalább 75 méteren belül kellett elhelyezni automatát, addig a jövőben ez a távolság 250 méterre nő. Annyi megkötés lesz, hogy a jövőben 75 méteren belül el kell helyezni egy információs táblát, amely tájékoztat a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata helyéről, valamint a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszernek az adott övezetre érvényes kódjáról.
Mivel többet kell majd gyalogolni az automatákhoz, a várakozási díj időben történő megfizetése érdekében a gépjármű megállását követő 5 perces türelmi idő 10 percre növekszik.


Közösségi autóbérlés


A parkolási rendelethez kapcsolódik a fővárosi közösségi autóbérlő rendszer használatának az elterjedése is. Budapest területén 2016-tól ingyenes a parkolás a zöld rendszámmal ellátott, tisztán elektromos és az előírásoknak megfelelő hibrid járművek számára. A közösségi autóbérléssel (carsharing) foglalkozó társaságok gépjárműflottájának összetételében ezek a gépkocsik mintegy 50 százalékot képviselnek. Mindemellett a rendszer térnyerése érdekében megvizsgálják az ezeket a cégeket megillető kedvezmény kiterjesztését a benzinüzemű járművekre is.
A Fővárosi Közgyűlés 18 igen, 13 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el az új parkolási rendeletet. Egy módosító indítvány értelmében kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonszolgáltatóknál.