Ismét a kutyásoké lesz a Bókay-kert

Írta:  2015.04.29.
Negyedik alkalommal várják az állatbarátokat a Bókay-kertbe a Kutyás Sportízelítőre.
Negyedik alkalommal várják az állatbarátokat a Bókay-kertbe a Kutyás Sportízelítőre. A május 9-i rendezvényen a különféle sportági, ügyességi és szakmai bemutatók és állatorvosi tanácsadás mellett vélhetően ezúttal is a tartalmas szakmai beszélgetések és a gazdik tapasztalatcseréje repíti majd el szinte pillanatok alatt az ott töltött néhány órát.
A szervezők minden jelenlegi és leendő kutyatulajdonost szívesen látnak, de azoknak is sok érdekességet kínál a 9.45-kor kezdődő program, akik csak rajongói a négylábúaknak. A fajtabemutatók, vagy a keverék kutyák szépségversenye ugyanúgy közönségvonzó, mint a már hagyományosság váló kutya-gyermek verseny.

Az érdeklődők a program során megismerkedhetnek az úgynevezett segítőkutyák képzésével és munkájával is. A terelés, szánhúzás, mentés csak néhány példa arra, hogy mi mindenre képes az ember legrégibb és leghűségesebb társa. A fogyatékkal élők számára sokszor az elfogadható életet jelenti egy-egy vakvezető vagy jól kiképzett segítőeb.
Hasznos időtöltés
– A sportízelítő célja egyértelműen az, hogy az emberek képet kapjanak arról, miként tölthetik együtt még tartalmasabban a szabadidejüket kedvenceikkel. Igyekszünk megismertetni azokat a sportágakat, amelyeket kutyákkal együtt lehet űzni. Több mint húszféle ilyen sportág van, és ezekben komoly európai és világversenyeket is rendeznek – tájékoztatott Juhász József, a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola vezetője. – Ezeket ki is lehet próbálni, és reméljük, hogy ki-ki megtalálja azt a sportot, amit együtt folytathat a kutyájával.
A Bókay-kertben a kutyaiskolák bemutatói mellett kutyás ügyességi bemutató, úgynevezett agility is lesz. Ez utóbbiból amatőr versenyt is rendeznek.
Juhász József azt is elmondta, hogy az évek során jelentős változást tapasztalt a kerületben élő kutyatulajdonosok körében.
– Változik a kutyatartás, ami abban is lemérhető, hogy a gazdik közül egyre többen hozzák el az iskolába a kutyájukat. Az egyesületünk számos bemutatót tart iskolákban, óvodákban, és igyekszünk a gyerekeket megismertetni a kulturált kutyatartással.
Együtt mozogni
A Kutyás Sportízelítő egyik leglátványosabb versenye kétségkívül a cani cross, vagyis a kutyás futás. Az egyre népszerűbb sportág idén sem hiányozhat a programból.
– A korábbi évekhez képest annyi lesz a változás, hogy a futópálya ezúttal nem hagyja el a Bókay-kertet.
Ami a rendezvény két-, illetve négylábú résztvevőinek biztonságát illeti, fontos tudnivaló, hogy a rendezvényre bárki elviheti a kutyáját, de csak megfelelő pórázon és szájkosárral, valamint az oltási bizonyítvánnyal. Az esemény részletes programja megtalálható a www.kutyaiskola.com honlapon.