Elérzékenyítő rendezvény

Írta:  G.A. 2019.12.10.

A fogyatékkal élők világnapján érzékenyítő rendezvényt szervezett általános iskolásoknak a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság.

 

A fogyatékkal élők világnapján érzékenyítő rendezvényt szervezett általános iskolásoknak a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság. A programnak a Lőrinci Nagykönyvtár adott otthont december 3-án.

78467074 983220635404388 873268268339560448 n

78467757 1442933589205055 8464630935478861824 n copy

– A mai rendezvény nem kimondottan rendőrségi feladat, de Keviczky Csilla rendőrhadnagy és munkatársai ügy iránti érzékenységéből fakadóan közel a szívünkhöz – mondta a köszöntőjében Jánosik István kerületi rendőrkapitány, hozzátéve: ennyi kíváncsi, érdeklődő arcot ritkán látott a korábbi rendőrségi rendezvényeken.

Olajoshordó-karrier

Hallottak már c-moll hangolású hordóaljról? A vendégek igen! A brazil eredetű, svájci gyártású, eredetileg hordófenékből készült Caisa-dob elnevezésű ütőhangszer fülkényeztető hangjából Nagy Attila Krisztián mozgássérült, érzékenyítő tréner jóvoltából rövid koncertet is kaptunk.
– Négy éve egy tragikus baleset egyetlen túlélője voltam. A sors kerekesszékbe kényszerített, s életem újraszervezése során ismerkedtem meg ezzel a hangszerrel – mondta. – A balesetem következtében a kezeim fogó-, szorítóizmai is megsérültek. A ritmusérzékemnek és a zenei előképzettségemnek köszönhetően sikerült egy olyan, laza érintéssel megoldható technikát megtanulnom, amely szokatlan, ám egyedi zenei élményt nyújthat a hallgatóságnak.
A földszinti központi teremben megtartott megnyitót követően alul-felül, jobbra-balra öt könyvtári szegletbe várták a kerületi általános iskolák tanulóit a különböző fogyatékkal élő előadók.

Guinness-rekord

Miként változnak meg az önellátásra már nem mindig képes, fogyatékos embertársaink tárgyhasználati, életviteli szokásai? Elég a kézmosásra, a cipőfűzésre, az étkezésre, az utazásra gondolni… Haraszthy Andrea és Izsó László a Vidám Oroszlán Alapítványtól a megoldásokról beszélt.
A XVIII. kerületi látássérültek Lámpás Klubját Bernát Zsuzsanna, Juhos Róbert, Puchnyák István és Kiss Márta képviselte. Ez utóbbi látássérült hölgy kimerítő alapossággal mutatta be Gandhi névre hallgató hűséges vakvezető kutyája tudását.
Egy kis filmbejátszással bővített előadásából megismerhettük Karvai Sándor látássérültnek a Guinness-rekordok könyvébe bekerülő motoros és autóvezetési bravúrját is. Sándor a Braille-írás titkain túl a látássérülteket szolgáló használati tárgyakat is bemutatott, például egy különleges karórát. Az ötvenperces előadásokon váltott csoportokban vettek részt a diákok. Körsétánk utolsó helyszínén Popele Róbert a Nem Adom Fel Alapítvány részéről – Berki Iván jeltolmács közreműködésével – a siketnémák és nagyothallók jelbeszédhasználatáról tartott előadást, amelyből a gyermekek igen sok kifejezést, sőt mondatokat is megtanultak, így nem csodálkoztunk azon, hogy jelbeszéddel búcsúztak, és kívántak kellemes karácsonyi ünnepeket.