Kedvenceink ünnepe

Írta:  K.Gy. 2019.12.30.

Kis odafigyeléssel megóvhatjuk állatainkat a bajtól.

 

Petárdázás, tűzijáték márpedig lesz, erről kár vitatkozni – mondta határozottan az az állatvédő szakember, akit az ünnepek közeledtén megkérdeztünk. Szerintük a kisállat-tulajdonosok feladata az, hogy megelőzzék azokat a helyzeteket, amelyekben a kedvencük bajba kerülhet.

kutya

kutya2

kutya4

Az igazán veszélyes időszak a kutyák számára a szilveszter. A petárda, a tűzijáték hangja, a villogó fények a legtöbb kutyát megriasztják. Mindannyian másképpen reagálnak ezekre, de az közös, hogy menekülni, elbújni szeretnének.
– Az a legrosszabb, ha magára hagyjuk a kutyát, amikor elmegyünk bulizni – mondta Grampsch Rita, a Mancs-Rancs önkéntese, aki lakóhelyén, Biatorbágyon évek óta befogadja, és védett helyre helyezi az ünnepek idejére odavitt kutyákat.
Az otthon maradóknak azt tanácsolta:
– Ha az állat a sarokba, az ágy vagy az asztal alá bújik, nem kell nyugtatgatni. Esetleg hallgassunk zenét, kicsit hangosítsuk fel a tévét, és a napi rutin szerint viselkedjünk, mert a nyugtatgatás csak erősíti a félelmet benne.

Csipleolvasó a benzinkúton

A csip beültetése minden kutyatulajdonos számára kötelező. A rajta tárolt adatállományhoz a jogszabály szerint csak állatorvos férhet hozzá, közülük azonban kevesen dolgoznak az ünnepek alatt. Ha elkóborolt kutyát találunk, kérhetünk segítséget a MOL-kutakon. A leolvasó kezelője felveheti a kapcsolatot egy ügyeletes orvossal, aki segít megtalálni a figyelmetlen gazdit.

 


Grampsch Rita szerint szilveszter előtt érdemes felkeresni az állatorvost, és kutyák számára készített nyugtatót kérni.
Két dologban egyetértettek a megkérdezett szakemberek. Az egyik az, hogy szilveszter éjszakájára akkor is fontos volna a kutyánkat beengedni zárt és védett helyre, ha amúgy szerintünk nincs helye a házban állatnak. A másik az, hogy ellenőriztessük az orvosnál a csipet, helyesek- és aktuálisak-e még a rögzített adatok. Továbbá: legalább erre az időszakra akasszunk a nyakörvre egy bilétát vagy egy kulcstartót az elérhetőségünkkel. Így megkönnyítjük a dolgát annak, aki segíteni akar, ha az állat mégis elkóborol ijedtében.