Ajándékcsomag a születés után

Írta:  2015.05.21.
Ajándékcsomaggal kívánja ösztönözni a kerületi családok gyermekvállalását az önkormányzat. A Gólyahír program keretében összeállított csomagot a gyermek születése után kapják majd a szülők.
Évente 850-900 gyermek születése várható a kerületben az eddigi felmérések alapján. Az első hónapok mindig komoly próba elé állítják a családokat, ilyenkor minden segítség jól jön. Ebben igyekszik részt vállalni az önkormányzat a május 19-i testületi ülésen megszavazott Gólyahír programmal. A gyermek érkezése után ajándékcsomag fogja megilletni a szülőket.

Szakmai háttér

– Ughy Attila polgármester úrral december óta egyeztetünk a program feltételeiről – informált Dömötör István alpolgármester, a javaslat előterjesztője. – Szakmai segítséget a kerületben januárban megalakult Egészségügyi Tanácsadó Testülettől (ETT) kaptunk, amelyben házi gyermekorvos, felnőtt háziorvos, gyermek- és felnőtt fogorvos, szakorvos, területi és iskolai védőnő dolgozik együtt.

A kezdeményezést támogatta az ellenzék is. Mint azt Kassai Dániel, az LMP képviselője elmondta, más kerületek kedvező tapasztalataira alapozva a zöld párt helyi szervezete is készült hasonló előterjesztést benyújtani, a javaslattal tehát egyetért, azzal a kiegészítéssel, hogy a gyermekvállalás támogatásához több eszközzel is hozzájárulhatna az önkormányzat.
– A program sikere esetén, figyelembe véve a rendelkezésre álló forrásokat, érdemes lehet a továbbiakról tárgyalni – reagált a felvetésre Dömötör István.

Mi lesz benne?

Az ajándékcsomagot az ETT szakmai tanácsai alapján a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai állítják össze. Elsősorban babaápolási cikkek – digitális lázmérő, kézfertőtlenítő kendők, babatörlő kendők, steril null lapok, antiszeptikus Sudocrem, pelenkázó alátét, fertőtlenítőoldat – lesznek benne, valamint egy fürdőlepedő és egy olyan nagyméretű hűtőmágnes, amely a szilárd táplálékok bevezetési ideje mellett hasznos telefonszámokat mutat.
A csomagot a védőnők juttatják el a jogosultakhoz a szülés utáni első családlátogatás alkalmával.