Ígéretes lépés a zöld városért

Írta:  Bodzay Zoltán 2020.01.23.

Forgalomba állt az első 16 korszerű busz.

Új generációs Mercedes-Benz Conecto buszokat adott át a főpolgármester a BKV Zrt. Dél-pesti Autóbuszgarázsában, a Méta utcában.

busz1

busz2

busz3


Budapesten évről évre nő a közösségi közlekedésben részt vevők száma, és a felmérések szerint a szolgáltatás színvonalával való elégedettség is határozott javulást mutat. Ennek érdekében a BKV Zrt. folyamatosan keresi az új megoldásokat, lehetőségeket, hogy az utasok XXI. századi körülmények között és biztonságban juthassanak el reggelente a munkahelyükre, az iskolájukba, délután pedig haza.

 

Még nem elektromos


Folyamatosan érkeznek a vadonatúj Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok a BKV Dél-pesti Autóbuszgarázsába. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere január 20-án ünnepélyes keretek között adta át itt az első 16 forgalomba álló buszt.
A főpolgármester a beszédében elmondta, hogy ma még nem tart ott a technológia, hogy a napi több száz kilométert futó járatokat elektromos járművekkel oldják meg, de örülne, ha néhány év múlva Budapesten csak elektromos buszok közlekednének.

 

Zöld irányok


– Az ide vezető úton mégis fontos lépés a mai, hiszen a megkezdett fejlesztések és az új zöld irányok megjelenése ígéretes jövőt mutat. Szándékunk egyértelmű. Közösségi közlekedést akarunk fejleszteni, levegőminőséget javítani, zöldebb várost teremteni – hangsúlyozta Karácsony Gergely.
A főpolgármester hozzátette: zöld város csak jó közösségi közlekedés megteremtésével lehetséges, amihez pedig jó buszok kellenek. A Fővárosi Önkormányzat fontos célja, hogy folytassa a járműpark korszerűsítését. A jelenlegi bővítést még az előző városvezetés határozta el, ezért Karácsony Gergely megköszönte Tarlós Istvánnak és a munkatársainak a beszerzés és a lebonyolítás elkezdését. Utalt arra, hogy a közösségi közlekedés fontosabb ügy annál, mint hogy a politika meggátoljon egy jó kezdeményezést.

 

Ez csak a kezdet


A BKV Zrt. vezérigazgatója, Bolla Tibor elmondta, hogy a társaság mintegy 2200 járművet üzemeltet a fővárosban, s ennek csaknem a fele, ezer az autóbusz. Az átlagéletkoruk 15 év, ezért mindig öröm, ha ezen a téren újdonságról számolhatnak be.
– A most átadott 16 busz csak a kezdete a BKV-járműpark megújításának. Ezeket a buszokat a legkorszerűbb motorokkal és klímaberendezésekkel látták el, és húsz évnél idősebb társaikat váltják fel – tette hozzá Bolla Tibor.

 

Újratervezés


A közösségi közlekedés fejlesztését, a járműállomány folyamatos megújítását szem előtt tartva a BKV 2018 végén kezdeményezte húsz új szóló és húsz új csuklós autóbusz beszerzését. Az autóbuszokra szóló uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal. Az első negyven jármű vételárát a BKV Zrt. a saját beruházási terve alapján finanszírozta.
A Conecto Next Generation típus egy korábbi széria teljesen újratervezett változata, amely mindössze másfél éve érhető el a piacon. A leszállított autóbuszok a típushoz elérhető legerősebb motorral vannak felszerelve, amelyek az érvényben lévő legmagasabb, Euro 6d-Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek.

 

Emelkedik a színvonal


Az új buszok nemcsak fiatalítják Budapest buszállományát, hanem javítják a flotta szén-dioxid-kibocsátási mutatóit, így a főváros levegőjének minőségét is.
A járművekbe a legnagyobb választható teljesítményű klímaberendezést szereltek, ami várhatóan a legnagyobb kánikula idején is kellemes hőmérsékletet biztosít az utastérben. A nagyméretű eltolható ablakok a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban segítik a szellőzést. A szóló járművek 108, a csuklósok 152 személy szállítására képesek.
Kérdésünkre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, hogy a további 24 jármű folyamatosan érkezik a Méta utcai telephelyre. Az új autóbuszok az 1999-ben és 2001-ben gyártott Ikarus 412-eseket váltják, és Budapest déli térségében, tehát többek között Pestszentlőrinc-Pestszentimrén állhatnak forgalomba. Így a Dél-Pesthez kötődő járatokon és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 200E buszon utazók jelentős színvonal-emelkedésre számíthatnak.