2020 újdonságai a közigazgatásban

Írta:  Városkép 2020.01.23.

Bővülő támogatások, egyszerűsödő ügyintézés.

Bővültek az igénybe vehető családtámogatások, újabb ügyek intézhetők a kormányablakokban, és egyszerűsödött az egyéni vállalkozók élete is januártól. Sőt a kormányablakok ügyfelei immár mobilapplikáció segítségével tájékozódhatnak arról, hogy melyik ügyfélszolgálaton a legrövidebbek a várakozási idők. Cikkünkben a 2020 elején életbe lépő újításokat tekintjük át.


Nagyszülői gyed


2020. január 1-jétől a kormányzat lehetőséget teremtett arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradjon a gyermekkel.
A jogosultsági feltételek közé tartozik, hogy a gyermek a szülőkkel éljen, és a nagyszülő rendelkezzen a megelőző két év során 365 nap biztosítotti jogviszonnyal. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik. Több unoka után is igénybe vehető a gyed, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít. A juttatás összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének 70 százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka. Ez az összeg két gyermek esetén akár a 450 ezer forintot is meghaladhatja.

VAA 6079 copy
A nagyszülői gyedet a munkáltatónál kell igényelni, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár. Budapesten a Fővárosi Kormányhivatal XIII. kerületi Hivatala Egészségbiztosítási Ügyfélszolgálatán (1139 Budapest, Teve u. 1/C.) igényelhető. A részletes feltételekről a www.csalad.hu oldalon lehet tájékozódni.


Erkölcsi bizonyítvány


Januártól az erkölcsi bizonyítvány már a kormányablakokban is igényelhető, ahol az ügyfél azonosítása után az ügyintéző rögzíti a kérelmet. Az elkészült okmányt a megadott címre postázza a hatóság. Sőt az erkölcsi bizonyítvány már online, ügyfélkapun keresztül is igényelhető!


Könnyebbség az egyéni vállalkozóknak


Az egyéni vállalkozói tevékenységet segíti, hogy 2020. január elsejétől már nem szükséges a vállalkozói igazolvány kiváltása, ráadásul július elsejétől az egyéni vállalkozói tevékenység egyetlen adóhatósági bejelentéssel lesz megkezdhető. Ennek megfelelően az egyéni vállalkozói tevékenységet végzőknek a korábban kiállított és érvénytelenné vált igazolványaikat legkésőbb március 1-jéig le kell adniuk a székhelyük szerinti kerületi hivatalban vagy bármelyik kormányablakban személyesen vagy postai úton.
Új mobilalkalmazás segíti a kormányablakos ügyintézést
Az új Kormányablak alkalmazás térképen jeleníti meg az ország valamennyi kormányablakát, és arról tájékoztatja a felhasználót, hogy az adott ügytípust mennyi idő alatt tudja elintézni a hozzá közel eső kormányablakban. Az alkalmazásban kormányablak és ügytípus szerint is lehet szűrni, így kiderül, hogy melyik ügyfélszolgálathoz érdemes elindulni az adott órában ügyet intézni.
A kormányablakokat a várható várakozási idők függvényében más-más színnel jeleníti meg a térkép: a piros pont a hosszabb várakozásra utal, a sárga átlagosra, és ahol zöld jelet találunk, ott kifejezetten gyorsan halad az ügyintézés. Az alkalmazás az App Store és a Google Play áruházból is ingyenesen érhető el.


Értékálló pénzbeli ellátások


A kormányzat minden évben törekszik arra, hogy az állam által folyósított pénzbeli juttatások értékállók maradjanak, ezért idén is emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, az álláskeresési járadék, az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja is.