Térköves járdák is lesznek

Írta:  2015.06.12.
A felmérések alapján csaknem 30 kilométer új járdát kell megépíteni ahhoz, hogy az utcákban legalább az egyik oldalon legyen járda.
A terveknek megfelelően halad a kerületben az ez évi járdafelújítási program. A gyalogos közlekedés feltételeinek javítását, a meglévő és az épülő járdaszakaszok karbantartását kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat. A felmérések alapján csaknem 30 kilométer új járdát kell megépíteni ahhoz, hogy az utcákban legalább az egyik oldalon legyen járda.

A járdaépítést és -felújítást végző Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. az elmúlt évben 7-8 kilométernyi járdaszakasszal készült el. Az idén ennek a dupláját tervezi a városüzemeltető cég. Ebben az évben befejeződnek a csatornázások és az ahhoz kapcsolódó rákötések, így az érintett utcákban már tartós, hosszú évekre megfelelő burkolatot lehet kialakítani.

Adottak a feltételek

Lévai István Zoltán alpolgármester a járdaprogram kora tavaszi indulásakor már elmondta, hogy a kerületi gazdálkodás rendbetételének köszönhetően az önkormányzat több pénzt tud közösségi célokra, fejlesztésekre fordítani. 2015-re 200 millió forintot terveztek be a költségvetésbe járdák építésére, felújítására.
– Az önkormányzatnak eltökélt szándéka a Kispesttel határolt területek fejlesztése, mivel az Üllői úton itt lépünk be a kerületbe. Az előző ciklusban a Liszt Ferenc utcát tettük rendbe, most pedig a Lenkei és Fáy utca által határolt területeket fejlesztjük – tette hozzá Kádár Tibor önkormányzati képviselő.
A 200 millió forintból mintegy 16 kilométeres szakaszon tudja elkészíteni az új, szilárd burkolatot a városüzemeltető cég.

Többéves program

A XVIII. kerület járdaszakaszainak jelenlegi hossza 430 kilométer, és csaknem 60 kilométer megépítésére van igény. A következő években az önkormányzat 170-180 kilométer meglévő szakasz felújítását tervezi, és szándéka szerint az összesen mintegy 2 milliárd forintba kerülő ötéves program végén a kerület minden részén kényelmesebb és biztonságosabb lesz a gyalogos közlekedés.
 

– Az önkormányzati képviselőkkel történő egyeztetés során felmértük az adott körzetekben szükséges munkálatokat, és a kora tavaszi kezdés óta már több mint 3 kilométer járdával készültünk el. Ez az ütem megfelel a tervezettnek – tájékoztatott Lepsényi Tibor, a Városgazda Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője.

Nem csak aszfalt

A kerületi járdahálózat állapotát évről évre folyamatosan ellenőrzi, és a balesetveszélyestől a hibátlan felületig egy ötfokozatú skálán értékeli a cég. A 2015-től 2019-ig tartó időszakra kitűzött cél, hogy az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasszal ne találkozzanak a járókelők.
A felújítások során elsősorban hagyományos, hengerelt meleg aszfaltburkolatot terítenek le, de épülnek majd térkőburkolattal ellátott szakaszok is.
– Az elkészülő, közel 16 kilométernek mintegy ötödét borítja majd térkő, részben esztétikai okokból, de fontosabb, hogy ezek a járdaszakaszok könnyebben javíthatók – tette hozzá Lepsényi Tibor. – A gyalogosok biztonságos közlekedését ugyanis olykor gyökérfelnyomódások veszélyeztetik. A térköveket csak a problémás helyen kell felszedni, és a gyökér kivágása után gyorsan és szinte észrevétlenül állítható helyre a kérdéses útszakasz.
(Keretes)