Milyen lesz a kerület évtizedek múlva?

Írta:  2015.06.15.
Évtizedekre tekint előre az a dokumentum, amely a közeljövő tervezett kerületi fejlesztéseit foglalja össze. A településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia minisztériumi támogatással, európai uniós forrásból készül.
orvezető – így lehet jellemezni a hosszú távra, 2030-ig szóló településfejlesztési koncepciót (TK). Feladata az, hogy meghatározza a XVIII. kerület jövőképét a társadalmi, gazdasági, természeti és épített környezeti tényezőkre vonatkozóan, és rögzítse a településfejlesztés elveit. Az integrált településfejlesztési stratégia (ITS) a TK-n alapulva középtávra, a 2014 és 2020 közötti időszakra jelöli ki az elérendő fejlesztési célokat, az azok integrált megvalósítását szolgáló beavatkozási módokat és a megvalósítás eszközeit.

Minisztériumi vélemény

– Nagy terjedelmű, részletező tanulmányról van szó, amely három jól elkülönülő részterületre tagozódik – magyarázta Hunyadi István városigazgató. – Az egyik a gazdaságfejlesztéssel, a másik a környezet változásaival foglalkozik – ez alatt a természetes és az épített környezetet is érteni kell. A harmadik rész a kerület belátható társadalmi-szociális változásait tekinti át.

A városigazgató elmondta, hogy az ilyen dokumentumok tartalmi-szerkezeti kritériumait szigorú törvényi háttér szabályozza. Elkészítésüket maguk az önkormányzatok kezdeményezik, de az összeállított dokumentumokat jogszabályban rögzített államigazgatási szervek véleményezik, köztük a Belügyminisztérium, amely jelen esetben a költségviselő.

Mi is beleszólhatunk!

A társadalmi véleményezésre június 22-ig van lehetőségük a lakosoknak.
A koncepció és a stratégia az összes alátámasztó anyaggal együtt a http://www.bp18.hu/hirdetmeny.941.velemenyezze_on_is.html hivatkozáson érhető el, a véleményeket pedig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre lehet elküldeni.

 

– A TK és az ITS iránytű, ütemterv saját magunk számára: összefoglalja mindazt, amit az adott település szeretne megvalósítani. A kormányzati véleményezésre pedig azért van szükség, mert egyrészt biztosítani kell a stratégia jogszerűségét, másrészt nagyon sok projekthez pályázati forrásra van szükség. Ha egy önkormányzat a saját terveivel teljesen összeegyeztethetetlen pályázaton indul, az kizáró ok lehet – mondta Hunyadi István.

A fejlesztés kezdete

A kerület jelenlegi helyzetére vonatkozó értékelés elkészítése ezúttal nem került pénzébe az önkormányzatnak.
– A Belügyminisztérium európai uniós forrásból, pályázati úton megfinanszírozta ezt az önkormányzatoknak. Tehát a minisztérium által megbízott szakértők és az önkormányzat munkacsoportjai együtt dolgoztak. Május 19-én a képviselő-testület elfogadta az alapos helyzetelemzést és helyzetértékelést, valamint azt, hogy a kész tervezet a már említett három témakörön alapuljon. A tervezetre adott szakmai és társadalmi vélemények alapján készül el az a változat, amelyet a Belügyminisztérium is értékel, majd a végső verziót a képviselő-testület várhatóan a szeptemberi ülésén fogadja el. Aztán pedig természetesen megkezdődhet a munka a meghatározott elvek alapján – tájékoztatott a városigazgató.