Virágba borul a kerület

Írta:  2015.06.17.
Minden eddiginél több, 1100 pályázó vesz részt idén a Szebb, virágosabb kerületünkért pályázaton.
Minden eddiginél több, 1100 pályázó vesz részt idén a Szebb, virágosabb kerületünkért pályázaton. Az önkormányzat által biztosított virágokkal beültetett, díszített kiskertek, intézményi udvarok, utcaszakaszok és lakótelepi erkélyek zsűrizése egész nyáron zajlik.

A pályázaton résztvevő kerületi lakosok június 10-én vehették át a virágokat a Bókay-kertben.
- Nagyon örülök annak, hogy a pályázók számát tekintve minden évben újabb és újabb rekordról beszélhetünk. A virágosztásnál és a zsűrizésnél ugyan ez komoly kihívást jelent, mert a kész kerteket lehetőleg egy időben kell bejárni, de nagyon jó látni azt, hogy milyen sokan vállalnak szerepet a kerület szépítésében, és fontos nekik, hogy valóban szebb és virágosabb legyen a kerületünk – mondta a virágosztás során Dömötör István alpolgármester.
A kerületszépítő pályázaton jellemzően a kertes, családi házas lakóövezetekből vesznek részt a legtöbben, de az utcaszakaszok, a lakótelepi erkélyek és az intézmények kategóriában is minden évben nő a jelentkezők létszáma.

Egészséges hobbi

Huber Rudolf nyugdíjba vonulás után kezdett komolyan foglalkozni a kertészkedéssel. Az egykori gépkocsivezető konyhanövényeket, zöldségeket is termel kiskertjében, míg virágoskertjével tavaly országos díjat is nyert.

- Nagyon fontos, hogy az ember szeresse a virágokat, a növényeket. Ennek a szeretetnek szerintem minden emberben benne kellene lennie. A kertművelésnél oda kell figyelni a locsolásra, a megfelelő termőtalaj előkészítésére is – árulta el eddigi sikerei titkát Huber Rudolf, aki saját maga komposztálja az otthonában összegyűlő szerves hulladékot. – A krumpli héjától kezdve a lenyírt füvön át a kertemben fellelhető növényekig minden a komposztálóba kerül. Szeretek kertészkedni, mert hasznos időtöltésnek tartom, és nem utolsósorban egészséges is.

A részvétel a fontos

A kezdetektől fogva részt vesz a kertszépítő versenyen Gál István Zoltánné, aki az első években több díjat is nyert, de nem ezért tartja fontosnak ezt a pályázatot.

- Nagyon jó dolog nyerni, de a sokkal fontosabb, hogy ez az önkormányzat által biztosított lehetőség arra ösztönzi az embereket, hogy szépítsék a környezetüket. Családi házban élek, így idén is kiskerttel pályázok, és örülök annak, hogy egyre nagyobb a konkurencia, és egyre többen és többen gondolják úgy, hogy a végeredménytől függetlenül érdemes részt venni ebben a kis versengésben.