Nem hétköznapi előadás a PIK-ben

Írta:  B.Z. 2020.02.23.

Hétköznapi protokoll címmel hétköznapinak nem mondható előadást tartott a Pestszentimrei Közösségi Házban Görög Ibolya protokollszakértő.


Nem lehetett pontosan kezdeni Görög Ibolya előadását a PIK-ben, mert akkora volt az érdeklődés, hogy idő kellett ahhoz, hogy mindenki helyet találjon a nagyteremben. A protokoll „nagyasszonyát” a közösségi ház vezetője, Lipcseyné Horváth Ágnes köszöntötte, aki a következő hetek programjaira is felhívta a figyelmet.
Az előadó Görög Ibolya pillanatok alatt meghódította a közönséget. Hétköznapi protokoll címmel meghirdetett előadásában ugyanis szakszerű válaszokat kaphattunk többek között az olyan kérdésekre, mint hogy miért is kell viselkedni, és miképpen. Szó esett a köszönésekről, a megszólítások fajtáiról, a tegezés-magázás eseteiről, a kézcsókról, a zsebre dugott kézről és természetesen az öltözködésről és a különféle kínos helyzetekről is.

Görög Ibolya 02.07 PIK KJ 03 09

Görög Ibolya 02.07 PIK KJ 03 05


A siker titkát azonban nem a kérdésekre adott szakszerű válaszokban kell keresni – bár alapnak ezek is elengedhetetlenek –, hanem az előadó személyiségében és előadásmódjában. Görög Ibolya másfél órán keresztül úgy mondott el fontos dolgokat a mindennapi viselkedésünkről és kapcsolatainkról, hogy egy percig sem unatkoztunk, annak ellenére, hogy a sűrűn elhangzó rossz példákból időnként magunkra is ismerhettünk, mindvégig jól szórakoztunk. Azt kell mondani, hogy dőlt a nevetéstől a PIK.
Ha valaki az előadóterem előteréből hallgatta a kiszűrődő hangokat, azt feltételezhette, hogy egy stand upos fellépéséről maradt le. Ami azt illeti, Görög Ibolya humora jobb, mint a legtöbb stand uposé, ezért, ha hozzáadjuk az elhangzottak értékes mondanivalóját is, akkor duplán megérte a jegy árát az előadás.
Aki pedig a protokoll nem is olyan száraz szakmai tudnivalóira mélyrehatóbban is kíváncsi volt, a program végén az előadó könyveiből is válogathatott, amelyeket a szerzővel dedikáltathatott.