Szavazásra bírni az otthon maradókat

Írta:  2015.06.17.
Az országgyűlési választásoktól távolmaradókat kell megszólítania a baloldalnak ahhoz, hogy győzelmi esélye legyen 2018-ban. Többek között erre mutatott rá Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a Bal 18 Közéleti kávézó elnevezésű fórumán június 15-én.
Hiller István szerint a baloldal legnagyobb gondja valójában strukturális probléma, aminek oka az, hogy a Demokratikus Koalíció kiválásával vagy éppen az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért szétválásával egy káros politikai folyamat indult el. A politikus rámutatott arra is, hogy a magyar baloldal fordított utat járt be a rendszerváltozás óta, mint az egységessé tömörült jobboldal.

– Nem az a kérdés, hogy az MSZP-ből kivált baloldali irányzatok képviselőinek az adott ügyekben igazuk volt-e, vagy sem. A mutatott példa azért rossz, mert nem az a megoldás, hogy ha nem értünk egyet egy-egy vitás kérdésben, akkor kimegyünk az ajtón. Amíg ezt a strukturális problémát nem tudjuk megoldani, addig ebben a Fidesz által diktált választási rendszerben nem számíthatunk győzelemre – mondta Hiller István. – Ugyanis a baloldalon egy olyan folyamat indult el, amit egy, a politikával aktívan nem foglalkozó szavazó már nem tud figyelemmel kísérni. S mivel nem érti, ami történik, mert a hétköznapokban nem ezzel foglalkozik, hanem dolgozik, a családját próbálja eltartani, nem várhatjuk el tőle, hogy a választáson ő tegyen szívességet nekünk.
Az Országgyűlés alelnöke ugyanakkor úgy véli, hogy idejekorán megkezdett munkával még a mostani, tehát „a győztes párt mindent visz” elvű választási rendszerben is lehet jó eredményt elérni. Szerinte meg kell szólítani azokat, akik nem mentek el szavazni.
– Nem szabad újra és újra abba a hibába esni, hogy nem foglalkozunk az otthon maradó választókkal, akiknek a többsége a legszegényebb réteghez tartozik. Márpedig a szocialista pártnak történelmileg itt van a legnagyobb szavazóbázisa.