Extrém sportok centruma a Bókay-kertben

Írta:  2015.07.02.
A sportos kerület építését folytatja az önkormányzat azzal, hogy újabb sportberuházásokról döntött.
A sportos kerület építését folytatja az önkormányzat azzal, hogy újabb sportberuházásokról döntött. A képviselő-testület június 30-i ülésén döntöttek a kárpátaljai Técsővel testvérvárosi kapcsolat létesítéséről és az iskolakezdés ingyenes füzetcsomaggal való támogatásáról is.

A Bókay-kert egyik büszkesége volt korábban az 1998-ban épített kerékpáros pálya, amelyet 2002-ben BMX-crosspályává alakítottak át, hogy három évvel később elnyerje tökéletesített formáját. A létesítmény sportági minősítése kiváló volt, olyannyira, hogy a szövetség itt rendezte a BMX Cross Budapest-bajnokságot egészen 2011-ig, valamint Magyar Kupa-futamot, sőt nemzetközi versenyt is tartottak rajta. A pálya állaga az elmúlt években fokozatosan romlott, nemcsak versenyek lebonyolítására nem alkalmas már, hanem a szabadidős kerékpározás igényeinek sem felel meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Kerékpárosok Szövetsége tavaly fejlesztési támogatásokat ítélt meg a hasonló létesítmények korszerűsítésére, amiből 20 millió forint jut a Bókay-kerti pályára. A képviselő-testület a június 30-i ülésén úgy döntött, hogy a támogatásból újjávarázsolja a kerékpáros paradicsomot, s emellett a kerületi fiatalok örömére gördeszkaparkot is létesít a területen. Így egy modern extrémsport-park jön létre, amely a szabadidős sportolóknak éppúgy kedvence lehet, mint a versenyzőknek.

Előbb lehet egy műfüves

A testület még tavaly áprilisban vette tervbe futballpálya létesítését a Kapocs utcai iskola területén. A műfüves pálya építésére annak az MLSZ pályázatnak a keretében van lehetőség, amelynek több hasonló létesítményt köszönhet már a kerület. A 12 x 24 méteres pálya kialakítását 2016-ra irányozták elő, ám az MLSZ jelezte, hogy előbb is van lehetőség a kivitelezésre. A testület tehát döntött a megvalósítás előkészítéséről.

Vissza az EU-ba!

Az elmúlt években több európai uniós projektben vett részt az önkormányzat, amelyek közül nem egyben a XVIII. kerület volt a vezető partner. E programok a reptéri régió kiaknázható gazdasági lehetőségeit, a Havanna-lakótelep fejlesztési módjait, az újszerű energetikai megoldásokat kutatták. Az ezekben szerzett tapasztalatokat szeretné bővíteni az önkormányzat azzal, hogy a képviselő-testület döntése alapján csatlakozik az Interreg együttműködési programhoz, amelyben a részt vevő települések a követező főbb kérdéskörökben cserélhetik ki a tapasztalataikat: kutatás, technológiai fejlesztés és innováció, a kkv-k versenyképessége, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság, környezet- és erőforrás-hatékonyság.

Esélyegyenlőség

Fórumot hozott létre az önkormányzat a helyi esélyegyenlőségi program (HEP) kezelésére. Ilyen programot a törvény értelmében valamennyi önkormányzatnak alkotnia kell, a cél pedig az, hogy segítségével azonosítsák az adott településen élő hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat, majd az elemzés nyomán biztosítsák a saját illetékességi területükön a szegregáció- és diszkriminációmentességet, az egyenlő bánásmódot. A programhoz intézkedési terv is tartozik, amelynek megvalósulását meghatározott időnként át kell tekinteni.
Ez történt most a 2013-ban megalkotott HEP-pel. A közben megváltozott jogszabályi környezet indokolttá tette a program módosítását is. A benyújtott tervezettel kapcsolatban több észrevétel is érkezett, Petrovai László (PM) szerint például a legközelebbi ilyen program kidolgozásakor bővíteni kellene a hátrányos helyzetűnek tekintett társadalmi csoportok körét. Összességében a testület elfogadta a HEP-et, és döntött az ezért felelős fórum megalakításáról.