Forgalmas utak új köntösben

Írta:  2015.07.14.
Folyamatosan zajlanak a kerületben a köztéri, közúti fejlesztések. A Kossuth tér épül-szépül, s májusban újabb útfelújítások kezdődtek, amelyekből néhány már be is fejeződött: június végére, július elejére megújult a Dózsa György utca és a Ráday Gedeon utca egy-egy szakasza.
Pestszentimre egyik bejárata a Dózsa György utca, akár autóbusszal, akár autóval érkezünk a kerületbe. Az út mintegy 530 méteres bevezető szakaszán, az Ózon utca és az Ültetvény utca között mintegy 3700 négyzetméternyi aszfaltburkolatot cserélt ki a BKK Közút Zrt. Az út a főváros teljes körű csatornázását célzó BKISZ projekt keretében kapott tartós és esztétikus burkolatot.

Új vízelnyelők

Pestszentlőrinc egyik forgalmas útvonala halad keresztül a Ráday Gedeon utcán. A Nefelejcs utca, illetve a Lőrinci temető felé vagy onnan az Üllői út felé igyekvők által használt utcán összetett feladatuk volt a BKK Közút Zrt. munkatársainak, mert nemcsak a kopóréteg cseréjét kellett megoldani, hanem a vízelvezetés problémáját is. Az esővíz ugyanis több helyen összegyűlik, mert az eldugult víznyelők nem vezetik el a csapadékot, de ez a probléma a meglévő szikkasztóárkok alapos tisztításával, átmosásával megoldható.

A BKK Közút Zrt. Közúti Szolgáltatási Igazgatóságának tájékoztatása szerint az útfelújítást követően a tisztítást is elvégzik, illetve néhány új víznyelőt is elkezdtek kialakítani. Az utca forgalombiztonságával kapcsolatos hír, hogy az aszfaltozást követően a Főkert Zrt. munkatársai eltávolították az Üllői út és a Nefelejcs utca közötti fasor fáinak az út fölé nyúló, illetve balesetveszélyes, elszáradt ágait.

A következő szakasz


A Ráday Gedeon utca felújításának második üteme a tervek szerint június 12-én kezdődik, és várhatóan 10 napig tart.
– A munkálatok kezdete az időjárástól is függ, de a lényeg az, hogy hamarosan a Nefelejcs utca és a Gyömrői út közötti szakasz is megújul. A kivitelezés ideje alatt ez az útszakasz a Gyömrői út felé egyirányú lesz, míg a Haladás utca, Üllői út felé haladó forgalmat a Babits Mihály utcába terelik át – tájékoztatta lapunkat a BKK Közút illetékes szakmérnöke.

Ügyeljünk a parkolási tilalomra!

A BKK Közút Zrt. fokozottan felhívja az autótulajdonosok figyelmét, hogy ügyeljenek a Ráday Gedeon utca újabb szakaszának felújítása során életbe lépő parkolási tilalmakra, mert a tilosban hagyott autókért a társaság nem vállal felelősséget. Ha a gépjárművek akadályozzák a munkavégzést, a BKK kénytelen lesz azokat áthelyeztetni.

Az Üllői út, Haladás utca irányában közlekedő autóbuszok megállóit ideiglenesen a Babits Mihály és a Nefelejcs utcába helyezik át. A kivitelezés ideje alatt útlezárások, forgalomelterelések várhatók, és parkolási tilalmak is érvényben lesznek, amelyek a megnövekedett forgalom miatt a környező terelőutakra is vonatkozhatnak.

További tervek

A nyár folyamán a tervek szerint még a Vasút utcában – a Nemes és a Törvény utca között – és magában a Törvény utcában, a Vasút és a Címer utca között lesz útfelújítás.

Amint azt Ughy Attila polgármester korábban már jelezte, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy ha a kerület által kért valamennyi felújítás nem valósulhat is meg az idén, a BKK-val való jó együttműködésnek köszönhetően a kimaradó szakaszok jövőre elsőbbséget kapjanak.