Hogyan torzít a lakájmédia Flór Ferenc utca-ügyben?

Írta:  2020.06.25.

Kérdeztek, a kerület válaszolt. Egy betűt nem közöltek a válaszból. Íme az igazság:

Június 18-án érkezett Önkormányzatunkhoz a Matolcsy család tulajdonában álló origo propagandaoldal megkeresése a Flór Ferenc utcában kialakítandó sétány kapcsán.
Az újságíró, (Szalma György) kérdéseit, és az azokra adott válaszainkat szó szerint közöljük:

 

"[...] a polgármesteri hivatalnak akkor is szándékában áll-e végrehajtani a bút burkolást(sic!), ha a lakók tiltakoznak ellene?
Hivatalunkat a Képviselő-testület 48/2020. (II.27.) sz., 20 igen és 1 tartózkodás mellett - azaz minden, a Képviselő-testületben helyet foglaló párt képviselőjének támogatásával - meghozott döntése kötelezte a - mások mellett - a Flór Ferenc utca szilárd burkolattal történő ellátását célzó pályázat benyújtására. A pályázaton kerületünk megnyerte a szükséges forrásokat, ezért a határozatot maradéktalanul végre kívánja hajtani. Amennyiben a jelenleg tervezett megoldás az érintett lakók többségének tetszésével nem találkozik,  olyan műszaki megoldást dolgozunk ki, amely figyelembe veszi a felmerült igényeket, ugyanakkor kielégíti az elnyert pályázati feltételeket is. 

 

Mi indokolja, hogy ennyire erőltetik az utca leburkolását, amikor még több helyen is vannak felújításra váró útszakaszok?
Az “erőltetés” prejudikáció. Ahogy előző válaszunkban is írtuk, egy nagy többséggel meghozott képviselő-testületi határozat maradéktalan végrehajtásán dolgozunk. Ha a kérdés arra vonatkozott, hogy hogyan került a kiválasztottak közé a Flór Ferenc utca, arra az a válasz, hogy a kiválasztás szempontja a lakossági igények, illetve az úttal érintett ingatlanok és lakosok számossága volt. A Flór Ferenc utcában nem csak ellenzők laknak, hanem olyanok is, akik ingatlanja erről az utcáról közelíthető meg, és olyanok is, akiket zavar a nyári hőségben az utcában közlekedő motorosok és gépkocsik által felvert, és kertjüket beborító fehér por.  A kerületben már csak ennél lényegesen kevesebb ingatlannal határos út marad burkolatlan a határozat végrehajtása után.   

 

Miért változtatták meg a véleményüket? 2015-ben még ellenezték, hogy a Flór Ferenc utca burkolatot kapjon.
A Hivatal nem változtatta meg a véleményét. 2015-ben is meg szerettük volna építeni, és most is. A kerület akkori vezetése - miközben gyalogos- és kerékpáros utat kommunikált a lakók felé - egy nyílegyenes, kétsávos, aszfalttal burkolt utcát tervezett amely mellé külön járda is épült volna, melyet kizárólag a két végén zárt volna le. Ezt, és az ezzel együtt járó környezetrombolást az akkori ellenzék bírálta, mert a két lezárás elbontásával az út bármikor egy kétirányú átjárást biztosító gyűjtőúttá válhatott volna jelentős átmenő forgalommal. Az akkori lakossági felháborodást követően a városvezetők megígérték, hogy a megfogalmazott aggályokat figyelembe vevő, elsősorban gyalogos és kerékpáros forgalomra tervezett, díszburkolattal ellátott, átmenő forgalmat semmiképp lehetővé nem tevő utca tervét készítik el a korábbi, nagy ellenkezést kiváltó terv helyett. Ez akkor elmaradt. A mostani városvezetés egy pontosan ilyen tervet készíttetett el, ilyennel pályázott és nyert."

 

A fenti válaszokat másnap megkapta a propagandista, aki a szakma valamennyi szabályát felrúgva ma megjelentetett egy cikket, amelyben a hivatalos válaszból egyetlen betűt sem használt fel. Felsorolta viszont a helyi Fidesz által hangoztatott hazugságokat.
Várjuk az origo és a propagandista bocsánatkérését!