Flór Ferenc utca: íme az igazság

Írta:  2020.06.25.

Médiaszerte zajlik a félretájékoztatás, riogatás, hangulatkeltés a Flór Ferenc utca megújítása kapcsán. Íme a tények:

Az interneten és egyes sajtótermékekben terjedő álhírekkel ellentétben sem aszfaltburkolatú úttest, sem átmenő gépkocsiforgalom nem lesz a Flór Ferenc utcában. Azt csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet megtenni.

Ezt a jelenlegi tervek garantálják, amelyek négy helyen zárják le a Flór Ferenc utcát az átmenő gépkocsiforgalom elől, ami által összesen hét zsákutcás szakasz és négy további forgalomlassító szűkítés alakul ki a területen.

A Flór Ferenc utca - az erdőt karbantartó járművek, zöldhulladék-szállítás, illetve a kizárólag a Flór Ferenc utcáról megközelíthető ingatlanok kiszolgálása érdekében - gépkocsik számára is bejárható lesz, ahogy egyébként eddig is.

A lakók által évek óta befoglalt közterületen kialakított kertek csak az út egy 200 m hosszú szakaszán érintik az eredetileg tervezett nyomvonalat. Ez a teljes tervezési terület kb. 17 %-a. Az érintett ingatlantulajdonosok közül többekkel közösen bejártuk ezt a szakaszt, és olyan tervmódosítást ajánlottunk, amely

- a tervezett nyomvonalat ezen a szakaszon a lehető legtávolabb vezeti ingatlanjaiktól,

- a korábban tervezettnél kisebb pályaszélességgel (4,5 méter helyett 3 méter) számol,

- így a közterületen kialakított kertjeiket már nem érinti.

A Flór Ferenc utca fennmaradó 1000 méteres szakaszán a tervezett kiselemes térkővel burkolt út a jelenlegi földút nyomvonalán, közművezetékek felett halad, ezért megvalósítása az út több mint 80%-án fás szárú növények kivágásával nem jár, sőt a forgalomcsillapítók és lezárások környezetében új fák telepítését igényli. A kertekkel beépített, egyébként közterületet elkerülő új nyomvonal miatt a futópálya sem épül majd meg, így mintegy 1000 négyzetméteren (kb 200 méter hosszan, 5 méteres széles sávban) az erdő újratelepítése is lehetővé válik. Ez körülbelül 150-200 új fát jelent.

A megépülő díszburkolatú sétányon az új közvilágítás mellett térfigyelő kamerákat is telepítünk a környék nyugalmának megőrzése és az illegális hulladéklerakás elleni sikeres fellépés érdekében.

Az Önkormányzat szeretné kihasználni a teljes elnyert, rendelkezésre álló forrást, ezért olyan megoldást találtunk, amely legkevésbé sérti a közvetlen szomszédok érdekeit, ugyanakkor nem veszélyezteti a forrás elvesztését. Ezt célozza a fentebb említett tervmódosítás is. A Flór Ferenc utca egy közút, mely különböző ingatlanokat szolgál ki és egy rekreációs célokat is szolgáló parkerdő megközelítésében is szerepe van. A Kormányzat és a Főváros az elmúlt évek során folyamatosan arra törekedett, hogy egy XXI. századi európai fővárosban ne maradjon földút. Ezt a törekvést támogatják az ú.n. "földút pályázatok", ahogy korábban a belügyminisztérium által évről évre az önkormányzatoknak kiutalt több tízmilliós források is.

A fővárost és kerületi önkormányzatait a Kormányzat tervezett "bosszúköltségvetése" kivérezteti. Addig kívánjuk felszámolni a kerületi földutakat, amíg ebbe külső forrást is be tudunk vonni, mert várhatóan erre saját forrást nem hagy a kerületeknél a központi költségvetés.

A közvetlenül érintett 625 ingatlantulajdonos közül sokan tiltakoznak a tervezett sétány megépítése ellen. A tiltakozók valós száma 277 fő. Az érintett ingatlantulajdonosok csaknem 60%-a nem jelezte tiltakozását a terv ellen, viszont szintén sokan fejezték ki örömüket amiatt, hogy a terület kulturált kialakításával végre megszűnik a por, és a száguldozó autósok, motorosok, quadosok korszaka.