Az önkéntesség példái a szentimrei baptista gyülekezetben

Írta:  2011.02.25.
Az örömszerzés jegyében telt el a mögöttünk hagyott hét a Pestszentimrei Baptista Gyülekezet tagjai számára. Február 13. és 20. között rendeztek fesztivált, „Adj Ingyen örömöt!” elnevezéssel az önkéntesség jegyében. Erről kérdeztük Háló Gyulát, a gyülekezet lelkészét.

– Kettős céllal szerveztük meg a fesztivált. Az egyik, mint említette, hogy minél több gyülekezeti tagunknak biztosítsunk elmélyülést, kulturált, sokszínű kikapcsolódást, másrészt pedig, amint azt a jelmondatunkban is hirdettük, a hangsúlyt az önkéntességre helyeztük. Ez utóbbit azért emelem ki, mert ez az esztendő az önkéntesség európai éve is egyben. A magunk mögött hagyott napokat önkéntesek szervezték, mint ahogy a résztvevők, az előadók és a közreműködők is saját döntésük alapján jöttek el hozzánk, s bízom benne, lettek gazdagabbak a gyülekezetünkben. Semmi különlegeset nem akartunk nyújtani, csupán bizonyítani az egyszerű és hétköznapi mondásnak az igazságát, miszerint a legjobb dolgok az életben ingyen vannak. Valljuk, hogy ezek is lehetnek minőségiek és örömöt adók. Jézus úgy tanította, hogy ingyen kaptátok, ingyen adjátok. Valamennyi programunk célja az örömszerzés volt.
 
A család és a hit ereje
 
– Megvalósították, amit elterveztek?
– A fesztiválmegnyitó az Örömzene nevet viselte, már az elején jelezve, hogy az öröm kerül a napjaink, a programjaink középpontjába. Az elmúlt hét keddjén és csütörtökén az imaházunkban, szombaton pedig a kastélydombi iskolában Az Élet címmel olyan ,,kirándulás” volt, amelynek keretében az érdeklődőket végigvezettünk egy olyan történeten, amelyről mindenki elmondhatta, hogy a sajátja. Azért, mert akár ő maga is megélhette, vagy éppenséggel megélhetne.
– A szerda esti program, „Az Egymásnak teremtve” elnevezésű rendezvény pároknak szólt, tehát a megélt valóságot adhatta vissza az érdeklődőknek, mégpedig avatott előadók szavai és gondolatai alapján.
– Nagy büszkeség a számunkra, hogy a Házasság Hete 2011 arca, dr. Szabó Endre szülész-nőgyógyász szakorvos és felesége, Szabóné Nemes Krisztina elfogadta a meghívásunkat, s a család erejéről, a hit fontosságáról beszélt az hallgatóságnak.
 
Egészségnap és desszert
 
– Milyen rendezvényekkel várták még a gyülekezet tagjait?
– A legtöbb programot a hétvégére, szombatra szerveztük. Jól tettük, mert nagy volt az érdeklődés. Az egészségnap keretében ingyenes szűrővizsgálaton és ingyenes orvosi tanácsadáson vehettek részt, akik ellátogattak a kastélydombi iskolába. Ezen a napon volt futballtorna fiúknak, desszertkészítő-verseny lányoknak, működött a Mosoly-klub, miközben a felnőttek, a szülők beszélgetéseken vehettek részt. Dr. Iván László ideggyógyász a testi-lelki öregséggel kapcsolatosan adott tanácsokat az időseknek.
– A vasárnapi, a Sportkastélyban tartott zárórendezvényt valóban ,,nagy nevek” fémjelezték.
– Örömünkre szolgált, s ezúton is szeretnék köszönetet mondani a magyar First Ladynek, Schmitt Pálné Makray Katalinnak, aki videóüzenetben küldte el a jókívánságait és a gondolatait a fesztivál valamennyi résztvevőjének. Körünkben volt dr. Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke is.
– A címét tekintve, akár stílszerű is lehetett a befejező napon bemutatott színházi előadás, amely az Örömkommandó címet viselte.
– A boldog örömosztást, a felhőtlen örömadást kívántuk a rendezvény középpontjába állítani. Hiszem, hogy sikerült, s nyomot tudtunk hagyni az emberek lelkében.
 
 
Az öröm útjain
Ezzel a címmel rendezték meg a fesztivál befejező napjának délelőttjén azt a programot, amelyben a kitárulkozók, a lelküket megmutatók őszintén beszéltek, s tettek vallomásokat az életváltozásaikról, s arról, miként tapasztalhatták meg ebben Isten óvó segítségét.