Elvis tér a kerületben?

Írta:  2011.03.09.
Tarlós István bejelentése kiváló turisztikai ötletnek bizonyult: világszerte Elvis-rajongók tízezrei várják, hol lesz Budapesten a királyról elnevezett utca, tér. A listán XVIII. kerületi közterület is szerepel.
 
A magyar közterület-névadásban példa nélküli, hogy popsztár nevét kapja utca, tér vagy akár egy kisebb köz, az pedig teljességgel elképzelhetetlen, hogy a könnyű műfaj képviselői bármiféle emlékművet kapjanak. Az angolszász világban ez ma már gyakorlat: kapott szobrot Elvis Presley, Michael Jackson, utcát neveztek el a Beatlesről, sőt az AC/DC is előtt is így tisztelegnek a szülőváros, Melbourne polgárai.
 
A popsztárokról elnevezett utca, a rájuk emlékeztető szobor, emléktábla több mint tiszteletadás, emlékezés: üzlet, méghozzá nem is kicsi.
Ki gondolta volna, hogy a rendszerváltás hajnalán egy kis kelet-európai ország fővárosa, Vilnius a világon elsőként állít szobrot az amerikai extravagáns zenésznek, Frank Zappának: a szobor ma már turisztikai vonzerő, akárcsak az a másik Zappa-szobor, amelyet nemrég állítottak a kelet-német fürdővárosban, Bad Doberanban az egykori rendszerellenes Zappa-fiesztákra emlékezve.

Ezek a példák lebeghettek az új budapesti városvezetés előtt, amikor felvetették: legyen a magyar fővárosban Elvis Presleyről elnevezett közterület annak emlékére, hogy a király valamikor egy dalát 1956-ra emlékezve mondta el. Az interneten is közzétett ötlet máris nagyobb hatású, mint az összes fürdővárosi koncepció, gulasch turizmus és a balatoni csalogató együttvéve. Elvis-rajongók tízezrei üdvözölték az ötletet a világ négy sarkából.

Az Elvisről elnevezendő közterületre a világhálón lehet szavazni. A listán ott szerepel az Üllői út-Darányi Ignác utca-Margó Tivadar utca által határolt terület is.
– Meglepett az ötlet – reagált a felvetésre Ughy Attila polgármester. – Nem vagyok biztos benne, hogy a magyarországi Elvis-rajongók bázisa éppen a XVIII. kerületben koncentrálódna, de ha mégis ezt a területet neveznék el a kiváló zenészről, csak üdvözölni tudjuk a kezdeményezést. Kíváncsian várjuk az eredményt.